Újabb áttörést értek el a lítium-fém akkumulátorokban

0

Aki azt mondja, hogy a lítium-alapú akkumulátorok fejlődése egy helyben toporog, annak egy újabb érdekességet hoztunk. A projekt mögött ezúttal is a Northvolt áll. Az a svéd vállalat melynek célja lítium-vas kémiájú cellák fejlesztése és sorozatgyártásra érett verziójának előállítása.

A svéd Northvolt egyre több irányba nyújtózik, aminek végső soron mi, felhasználók csak örülhetünk. Kezdetben az akkugyártás volt a cél. Azonban az idő múlásával egyre sokrétűbb lett a vállalat portfóliója, így ma már a gyártás és újrahasznosítás mellett számtalan kutatási és fejlesztési projektben vesz részt. Nem is olyan régen beszéltünk az együttműködésükről a finn erdészeti óriással, hogy a fakitermelés melléktermékéből készítsenek anódot az akkumulátorokba és most itt az újabb fejlesztés.

A mostani projektben a Northvolt társa a Cuberg, a cél pedig a lítium-vas akkumulátorok fejlesztése. Előbbi nemrég egy sajtóanyagot adott ki az eredményeikről. Ahogyan az elektromos meghajtás egyre több területre terjed át, úgy lesz szükség igazán nagy teljesítményű és energiasűrűségű akkucellákra is. Az elektromos meghajtású repülők pontosan ide tartoznak. A Cuberg új celláit erre a területre szánja.

A Cuberg lítium-fém akkumulátora a mai hagyományos lítium-ion akkumulátorokhoz képest kiemelkedő teljesítménnyel és energiatároló képességgel rendelkezik. A legutóbbi teljesítményteszttel a Cuberg bebizonyította, hogy áttörést ért el a technológiában. Hivatalosan is bizonyított a vállalat cellája, hiszen sikerült 672 töltési ciklust véghez vinni a kísérleti darabokon, mielőtt azok az iparági minimumnak számító 80 százalék alá csökkentek volna. A legjobb dolog az egészben pedig ezeknek a celláknak az energiasűrűsége, ami 380 Wh/kg. Összességében az eredmények a világ legjobb teljesítményű és leghosszabb élettartamú fém lítium cellájáról tanúskodnak, amelyet egymástól függetlenül hitelesítettek kereskedelmileg használatos cellaméretben. Richard Wang, a Cuberg alapítója és vezérigazgatója megjegyzi:

„A cellaciklus száma kulcsfontosságú teljesítménykritérium az akkumulátorok esetében és ügyfeleink prioritásainak széles skáláját érinti. Míg a fém lítium cellák energiasűrűsége jelentősen meghaladja a hagyományos lítium-ion cellákét, az alacsony ciklusú élettartam történelmileg korlátozta a lítium fémelemek vonzerejét. A legfrissebb azonban eredmények megerősítik, hogy a Cuberg lítium-fém technológiája minden kulcsfontosságú teljesítménykövetelményt képes teljesíteni a legigényesebb mobilitási alkalmazásokhoz is.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!