7 személyes egyterűt és egy pickupot mutatott be a Maxus Európában

0

A SAIC Maxus két új elektromos modellt mutatott be a napokban. Az új Mifa 9 furgon és a T90 EV pickup 2022 augusztusától rendelhető meg Nagy-Britanniában, szállításuk pedig 2023 első negyedévétől várható.

Nagyot mennek most a kínai autógyártó márkák. Az elektromos meghajtás terjedése révén lassan az egész világ megismeri az addig ismeretlen neveket, melyekkel csak az autós média volt képben. Mára ott tartunk, ha megemlítjük a Geely, a Great Wall Motor, BYD, vagy éppen a SAIC nevét, szinten minden, a témában kicsit jártas ember tud egy-két elektromos típust említeni.

A SIAC neve különösen ismerős lehet, hiszen benne van a kezük Kínai jelenleg legnépszerűbb elektromos autójának megalkotásában és gyártásában, ami a Wuling Hongguang MINI EV. 2022 első hónapjaiban bőven 100 000 felett járt a típus értékesítési mutatója, de a SAIC maga is megkezdte felépíteni a maga saját termékcsaládját, melyekben az elektromos meghajtás a nyerő. Náluk ez a Maxus nevet kapta, akik hivatalos sajtóanyagban kommunikálták, hogy két elektromos modellt hoznának Európába (elsőként Angliába).

Egészen pontosan 2 modellről van szó, egy elektromos pickup (T90) és egy elektromos egyterű (Mifa 9) érkezik Angliába elsőként. A rendelések leadását 2022 augusztusától lehet megtenni, a kiszállítások pedig 2023 első negyedévében indulhatnak el. A sajtóanyagból egyelőre nem derül ki, hogy Anglián túl merre indul el a Maxus Európában. Az említett két típus meg is mutatta magát az angol érdeklődőknek, méghozzá a Commercial Vehicle Show nevű rendezvényen Birmingham mellett. Az alábbi adatok túl egyelőre semmilyen más technikai adat nem ismert.

A Mifa 9 egyterű először a 2021-es Guangzhou Auto Show-n mutatkozott be, melyet akár 7 üléses személyszállítóként is meg lehet rendelni. Hosszúsága 5,27 méter, szélessége 2 méter, magassága 1,84 méter. Alvázában egy 93 kWh-s akkupakk lakik és bár a kémia nem ismert, a CATL megnevezése beszállítóként egy igen erős kiindulási alap ezzel kapcsolatban. Hatótávot csak az igen megengedő kínai mérési metódus alapján (NEDC) ismerünk: 520 km. Az elektromos motor teljesítménye 180 kW, a nyomatéka 350 Nm. Birminghamben egy szépen felextrázott személyszállító kivitel volt látható, de a gyártó hangsúlyozta, hogy lesz belőle egy kevésbe extrázott, valamint egy áruszállító kivitel is.

A T90 pickup is jókor érkezik hozzánk, hisz egyelőre nincs elektromos pickup Európában, így sok vevőt csalogathat magához a márka. A 150 kW-os motort egy 88,55 kWh-s akkupakk táplálja és 320 kilométeres WLTP szerinti hatótávra képes az elektromos pikup. 740 kg rakományt képes magába szippantani a T90. Méretek szempontjából 5,37 méteres hosszú, 1,9 méteres szélesség és 1,81 méteres magasság várja a pickup vásárlóit.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!