Részesedést szerzett a VWAG a 24M Technologies akkugyártó startupban

0

A német autógyártó csoport nem tétlenkedik az elektromos meghajtásra való átállás ütemtervében és az autókhoz szükséges akkumulátorok kapcsán is okosan jó előre gondolkodik. A gyártási kapacitás kiépítése csak egy dolog, de a gyártandó cellák tudása sem lesz elhanyagolható.

Ahogyan azt egyre több gyártó csinálja, a Volkswagen is két fő irány mentén készül az akkumulátorok kémiáját használni. Egyrészt ott van a tavaly márciusban a Power Day alkalmával bemutatott szabványosított akkucella, ami az olcsóbb és sok nézőpontból jónak mondható LFP cella, melyekkel a VW közel 50 százalékos költségcsökkentést remél: 15 százalék a saját tervezésen, 10 százalék a gyártáson, 25 százalék a nyersanyagbeszerzésen. Ráadásul az akkumulátorok újra hasznosítását 95 százalékos rátával határozták meg.

Az LFP cellák fejlesztése kapcsán a Volkswagen már egy ideje partnerségben áll a kínai Gotion High-Tech nevű vállalattal, akik számos sikert tudhatnak magukénak az LFP kémiájú cellák gyártása és fejlesztése kapcsán.

Az autókhoz való cellák kapcsán a másik út a felsőkategóriás, jobb kémiai (és így egyben használati) tulajdonságokkal bíró cellák gyártása. Ennek az iránynak a felső kategóriája a szilárdtestakkucella lesz a közeljövőben, melynek egyik úttörő fejlesztővállalatában (QuantumScape) is jelentős résszel van jelen a Volkswagen.

A felsőkategóriánál maradva a Volkswagen most egy újabb üzleti megmozdulással biztosította be magának a legújabb iparági fejlesztéseket, hiszen stratégia partnerséget kötött az amerikai 24M Technologies nevű startup vállalattal. Ők a lítium-ion technológia legújabb generációs megoldásain dolgoznak és vélhetően tudnak is valamit, ha a Volkswagen beszáll hozzájuk. Maga a partnerségi megállapodás még tavaly decemberben köttetett, amikor a 24M mellett az Umicore és a Vulcan Energy Resources képviselőivel is aláírt a vállalat.

Ennek a partnerségnek a részleteire derült fény most a 24M sajtónyilatkozata kapcsán. A stratégiai partnerség révén a VWAG (Volkswagen Csoport) a 24M SemiSolid™ platformjára építi majd meg következő generációs lítium-ion akkumulátorait. A VWAG 25%-os részesedést szerzett a 24M-ben és egy leányvállalatot is létrehozott, amely a 24M-mel együttműködve dolgozik majd a SemiSolidTM-alapú akkucellák-gyártási technológiáin. Ezenkívül vezetőségi változások történnek, hsizen Dr. Steffen Blase, a Volkswagen AG csoportfúziók és felvásárlások részlegének vezetője csatlakozik a 24M igazgatóságához.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!