Alakul a Tesla berlini szakszervezete

0

A Giga Berlin üzemének dolgozói hamarosan szavazhatnak az érdekeiket képviselő munkástanács tagjairól, jelentette be kedden az IG Metall szakszervezet.

Bizonyára sejtette Elon Musk, hogy nagy fába vágja azt a bizonyos fejszét, mikor Németországot akarta magának, ahol felépítheti az európai Tesla gigagyárát. Az építkezések viszonylag jó ütemben haladnak, bár még várni kell néhány végső engedélyre, de talán hamarosan megindulhat a gyártás.

A bürokrácián túl már most körvonalazódik a következő probléma, amivel a Teslának hamarosan kezdeni kell valamit. Ezeket pedig az üzem munkásai fogják okozni a szervezkedésükkel. A Reuters cikke szerint a frissen felvett alkalmazottak egy része már most azt firtatja, hogy ideje szakszervezetet alakítaniuk, hogy érdekeiket képviselhessék a Tesla munkajogászai ellenében. A lap azt állítja, hogy 7 dolgozó megkezdte a szervezkedéseket egy leendő szakszervezet felépítése érdekében, melyhez a választási bizottságot megalapították egy november 29.-ei szavazáshoz.

A Reuters úgy tudja, a szervezkedések hátterében az az IG Metall szakszervezet áll, akikkel korábban több problémája is volt a Teslának Németországban. Évekkel ezelőtt mikor a Tesla egy nagy mérnöki cég (Grohmann Engineering, később Tesla Advanced Automation Group) megvásárlásával komolyabban is megjelent Németországban, akkor még sikerült elkerülniük az IG Metall beavatkozását azáltal, hogy 30 százalékos fizetésemelést, közel 10.000 dolláros egyszeri juttatást és részvényopciókat kínáltak az alkalmazottaiknak. De probléma volt az is, hogy egy magas rangú volt Mercedes-Benz vezető került be a Tesla köreibe.

A Tesla és az IG Metall tehát már jól ismerik egymást és ez a kapcsolat közel sem nevezhető jónak. Birgit Dietze, az IG Metall berlini, brandenburgi és szász körzeti megbízottja így kommentálta a hírt:

„Az üzemi tanács biztosítja, hogy a munkaerő érdekei hangot és súlyt kapjanak. Ez összhangban van a németországi demokratikus munkakultúrával.”

Az IG Metall nem is tagadja tehát az ezzel kapcsolatos híreket és tekintve, hogy közel 12.000 alkalmazott fog a berlini gigagyárban dolgozni, komoly érdekérvényesítő erőt tudhatnak a magukénak. Amennyiben elég embert találnak, akik be is lépnének a szakszervezetbe.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!