Ismét rákaptak a Norvégok az elektromos autókra

0

Norvégia egy igen érdekes ország, azonban mi leginkább az ott zajló autóipari átalakulások miatt kedveljük. Bár darabszám tekintetében nem ők az elsők (tekintve az ország és a lakosság méretét), de náluk a legnagyobb az érdeklődés az elektromos autók iránt a világon. Ennek következtében pedig jelenleg a világon itt alakul át a legnagyobb mértékben a lakosság autóállománya belsőégésűről elektromosra.

2021 októberében Norvégiában 8116 elektromos autót adtak el. Ezzel az új autók értékesítési számaiban az elektromos hajtáslánc 70,1 százalékban volt jelen. Amennyiben összességében nézzük a hajtásláncokat (PHEV, BEV), akkor a Volkswagen ID.4 volt a múlt hónapban a legnépszerűbb típus Norvégiában, 931 darabos értékesítéssel.

2020 októberében ugyanez a szám 7873 darab volt, amikor az új eladásokban az elektromos autók aránya még „csak” 60,8 százalék volt. Ha egymás mellé tesszük a 8116-ot és a 7873-at, akkor 3,1 százalékos növekedést könyvelhetünk el, egy év alatt.

A szeptember szignifikánsan erősebb volt az októbernél, akkor 13.946 darab járművet adtak el és szállítottak ki Norvégiában. Melyből jelentős részedése van a Teslának, köszönhetően a márka stratégiájának, miszerint mindig meghúzzák az adott negyedév végét a kiszállítások tekintetében. Musk vállalata 2021 szeptemberében 3564 darab Model Y-t és 2218 darab Model 3-at szállított ki a norvég vásálróknak.

A norvég OFV aktuális számait alapul véve elmondható, hogy 2021-ben eddig 88.674 elektromos autót adtak el Norvégiában, ami 63,1 százalékos piaci részesedést jelentett az eladott új autók értékesítésében. Fontos, hogy ez a tisztán elektromos modellekre vonatkozik, a plug-in hibridek még tovább erősítik ezt az arányt. Ha már PHEV, akkor elmondható, hogy októberben 2226 darabot adtak el az országban, piaci részesedésük 19,2 százalékos, azonban egy év alatt csökkenő pályára állt Norvégiában a PHEV-ek iránti igény.

Összességében elmondható, hogy amennyiben a BEV és PHEV meghajtású autókat egynek vesszük, akkor múlt hónapban az újként eladott autók 89,3 százalékban volt külső forrásról tölthető akkumulátor. Gyártók szerint az alábbi a rangsor:

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!