Ultifi – a GM teljes körű szoftverplatformja a jövő autóinak

0

Az elektromos autók szoftveres felkészítése a mindennapokra olyannyira fontos, mint a hardver, ami az autók energiaellátását és meghajtását biztosítja.

Ezt a kezdetek óta kiemelten fontos területként kezeli például a Tesla. Amelyik autógyártó nem figyel a szoftveres részre autói kapcsán, az könnyedén járhat úgy, mint a Volkswagen az ID.3-mal. Sajnos a típussal jött először a felszínre az a VW-nél, hogy az operációs rendszerre ezentúl mindennél jobban rá kell gyúrniuk. Az ID.3 ennek megfelelően az indulásakor igen sok szoftveres problémával küzdött, melyek jelentős részét mára kigyomlálta a gyártó mérnökcsapata, de a szoftverfejlesztés egy soha véget nem érő munka.

A General Motors tanult a versenytársak hibáiból és az átállás kezdetén elkezdi felépíteni az elektromos autós kínálat szoftveres oldalát is. Ezt jelzi a gyártó által bejelentett Ultifi platform megjelenése, ami az új autók fedélzeti rendszerének alapja lesz. Érdekesség, hogy bár a 2023-tól érkező modellek kapják csak meg a szoftveres platformot, egy ideig az új belsőégésű GM modellek is a magukénak tudhatják majd. Az első tisztán elektromos GM modell, melynek szoftvere az Ultifi-ra alapul, a Cadillac Lyriq SUV lesz.

A GM úgy hivatkozik az új szoftveres platformra, mint ami lehetővé teszi majd új digitális élmények megélését azon keresztül, hogy akárcsak a vásárlók okostelefonja, az autó szoftvere is észrevétlenül lenne a mindennapjaik hasznos segítője. A szoftver célja a funkciók folyamatos és zökkenőmentes szállítása lesz az ügyfelek részére, OTA (over-the-air) frissítéseken keresztül. A vállalat szerint az új platform legnagyobb előnye pont az OTA frissítésekben keresendő, amivel az autók tulajdonosai úgy kezelhetik az autójukat, mint az okostelefonjukat.

Végezetül a GM szerint az Ultifi szoftverplatform lehetővé teszi a szoftverek és alkalmazások gyors fejlesztési ütemezését, majd telepítését az ügyfelek milliói számára anélkül, hogy ez befolyásolná az alapvető hardverek működését.

„A megnövelt rugalmasság és a gyorsabb szoftverfejlesztés az új technológia két fő előnye. Saját fejlesztőink az Ultifit úgy tervezték, hogy maximalizálják a szoftverek újra felhasználását, ami több időt szabadít fel az értéknövelő funkciók és szolgáltatások létrehozásához ügyfeleink számára.” – Scott Miller, a GM szoftver-alapú járműfejlesztési divíziójának vezetője.

A GM néhány példát is bemutatott az Ultifi képességeiről, beleértve például azt a lehetőséget, hogy belső kamerákat használnak az arcfelismeréshez a jármű motorjának beindításához, a tinédzser-korú sofőrök által használható funkciók előre megadását és módosítását. De az Ultifi-alapú autó képes mondjuk kommunikálni egy intelligens házzal is, hogy például kikapcsolja a biztonsági rendszert, vagy beállítsa a termosztátot.

Természetesen az Ultifi egy felhő-alapú rendszer, ami potenciálisan kiterjedhet később olyan szabványok irányába is, melyek elősegíthetik például az önvezető rendszerek fejlődését. A hálózaton lévő autók pedig egymást is tudják figyelmeztetni potenciális veszélyhelyzet esetén.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!