A Lotus bemutatta a saját elektromos sportkocsi alapját

0

A Lotus bemutatta a saját elektromos sportkocsi platformját ami az E-Sports nevet kapta. Az E-Sports platform egy moduláris, könnyűsúlyú tisztán elektromos autókra szabott padlólemez.

Az egykori legendás angol sportautómárka egy ideje a kínai autóipar egyik legnagyobb szereplőjének, a Geely-nek a kezében van. A Lotus szeptember elején egy sajtóközleményben tudatta a terveit a jövőre nézve. Kezdjük is a legfontosabb momentummal, az autókkal. 2022 és 2026 között négy, különböző felépítésű járművel rukkolnak elő, melyek természetesen Kínában készülnek.

Az Evira volt a Lotus utolsó sportkocsija, belsőégésű motorral. Most az Elise-Exige-Evora hármas utódjának a kifejlesztése a következő feladat a Lotus háza táján. Mindezt tisztán elektromos hajtással és egy olyan platformmal, ami 37%-al könnyebb az Emiráénál. Viszont többféle elhelyezést megenged az elektromos motornak, különböző kapacitású akkumulátorokkal és tengelytávokkal. Ezt az alapot fogják E-Sports platformnak hívni.

A minimális tengelytáv 2470 mm lesz, melyet az érkező tisztán elektromos kétüléses sportkocsi kap. A 2+2-es vagy a hosszabb kétüléses elektromos autóban a tengelytáv 2650 mm-re nőhet. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor a kisebb sportkocsiban egy 476 lóerős elektromos motor és egy 66,4 kWh-s akkumulátor fog dolgozni. Míg a hosszabb és erősebb kétmotoros változat 884 lóerős és 99,6 kWh-s akkumulátort fog kapni.

Az akkumulátorok a kétüléses modellekben a két ülés közé lesznek fordítva, míg a 2+2 ülésesben a padlólemezbe építik az akkukat a mérnökök. Ez utóbbi egy és kétmotoros változatot is kap majd, de akksiból csak a 66,4 kWh-s lesz kapható, hogy legyen hely két üléssornak. Az első, már az E-Sports platformra épülő elektromos Lotus a Type 135 kódnéven ismert kétüléses sportautó lesz ami várhatóan 2026-ban debütál.

Nem csak a Lotus fogja az E-Sports platformot használni, hanem az Alpine is dolgozik az első saját elektromos sportkocsiján. Egy másik alvázat is bejelentett már a brit cég, mely Vuhanban gyártott C és E-kategóriás modelljeik alapját fogja majd adni.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!