Itt egy egészen elképesztő moduláris, tisztán elektromos furgon

0

Sokszor beszéltünk már arról, hogy az elektromos meghajtás és a lakott terelten történő áruszállítás igazán jó barátok. A nagy autógyártók pedig meg is látták a lehetőséget, hiszen folyamatosan jönnek elő megoldásaikkal a „van” kategóriától kezdve egészen a VW Crafter-méretű járművekig. Viszont nem csak a nagy nevek akarnak beszállni a buliba. Mai cikkünk is egy (viszonylag) kis versenyzőről szól, ők az ACM.

Az ACM, vagyis az Adaptive City Mobility GmbH egy német vállalat, melynek megalakulását a német kormányzat is támogatta és most egy igazán ötletes áruszállító megoldással rukkoltak elő, ACM City One néven.

A megoldásuk lényege a moduláris felépítés, vagyis, hogy a jármű könnyen alakítható legyen az aktuálisan érkező igényekhez. Legyen szó éppen áruszállításról, vagy éppen további utasok fuvarozásáról. Utóbbi esetében 4 főről beszélhetünk, a sofőrt nem számolva. Ha pedig az áruszállítás a lényeg, akkor könnyedén (két egyszerű lépéssel) átalakítható az autó, melybe így akár 1450 liternyi áru is bepakolható. A tervezés annyira jól sikerült, hogy egy komplett euró raklap is befér a raktérbe.

A City One moduláris felépítése ellenére 3,6 méter hosszú lett és végsebessége a 110 km/h-t is el tudja érni. Az akkupakk kapacitásáról nem esett szó, viszont az is úgy került kialakításra, hogy cserélhető legyen, így vélhetően nem okozhat gondot egy hosszúra nyúlt munkanap, ha van a telephelyen egy csereakku. Tekintve a könnyű tölthetőséget a cserélhető akkumulátorok révén, az ACM a magánvállalkozásokon túl autómegosztó vállalatok számára is ideális megoldásnak tartja a City One járművet. Már a koncepció megalkotása során is kicsi, de használható járművet álmodtak meg a tervezők, akik szerint nem szükséges 20 kWh-nál nagyobb kapacitás beépítése, hiszen akár egy 230V-os háztartási aljzatból is könnyedén feltölthető a teljes akkupakk akár 7 óra környéki időtartam alatt is. Így nem szükséges az autót megvásárló cégeknek sem töltő infrastruktúra kiépítése sem.

Az ilyen megoldások érkezése tudná igazán elősegíteni a nagyvárosok levegőjének tisztaságát, hiszen az áruszállításon túl a személyszállításban is nagy szerepet tölthetnének be az ilyen járművek, melyek bekerülési költsége jóval kisebb lenne, mint egy nagyobb elektromos furgoné.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!