305 kilométerre nő a napelemes elektromos autó hatótávja

0

A napelemek és az elektromos autók szerelmeseinek a Sono Motors neve biztosan megvan. Jelenleg ők az egyetlen olyan gyártó, ami gyakorlatilag napelemekbe csomagolva árul autót, ez a Sion. Az autóban a kezdetek óta egy 35 kWh-s akkupakk található, melybe a hálózaton kívül az autó testére szerelt napelemekből származó energia is kerül. A cég szerint ez a kapacitás kerül most bővítésre egy 54 kWh-s, LFP kémiájú akkupakk személyében. Ezzel a megtehető hatótáv 250 kilométerről 305 kilométerre nő és a töltési teljesítmény is 75 kW-ra növekszik, melyre egyébként eddig a legtöbb vásárló szavazott, mint fejlesztendő tulajdonságok.

Az új akkumulátorral tehát immár 305 km lesz a megtehető hatótáv, köszönhetően az új LFP (Lítium Vas Foszfát) akkumulátoroknak, ráadásul a korábban alapnak megadott 50 kW DC villámtöltési teljesítmény is immár 75 kW-ban tetőzhet, CCS csatlakozó használatával. A Sono Motors ígérete az új pakkal kapcsolatban az, hogy nagyjából 3000 töltési ciklus/900 000 km-en át nem lesz problémánk az egységgel. További finomság, hogy a napelemek segítségével napi 16-17 km-el is növelhető az autó hatótávja, ráadásul az Sion már felkészülten érkezik az okoshálózatok (V2G) és az e-autók (V2V) egymás közti töltését biztosító szabványok kezelésére.

Az utastérbe nézve rögtön feltűnhet a műszerfalba integrált moha. A Sono mindezt „breSono”-nak hívja, és a jármű szellőzőrendszerét egészíti ki. A startup szerint a moha olyan kezelésen ment keresztül, hogy bár már nem él, de a légszűrő funkciói továbbra is jól működnek. Valamint a páratartalmat segíti szabályozni (a moha cserélhető). Az elektromos autó többi része is a lehető legegyszerűbb. A sofőr egy 10 colos kijelzőn kapja meg a fontosabb információkat.

A frissített adatok már fel is kerültek a cég weboldalára is, ami a Sion tulajdonságait taglalja. Az adatok között ott van a jármű kezdőára is: 25 500 euró formájában. A Sion már előrendelhető, 500 euró letét ellenében és 2 hétig díjmentesen lemondható az. A SEV (solar electric vehicle) kategóriába tartozó Sion gyártása 2023-ben indul.

A Sono Motors munkatársai 2012 óta dolgoznak az elektromos autó és a napelem életképes párosításán, ám magaa Sono Motors csupán 2016-ban került megalapításra (Jona Christians és Laurin Hahn által).

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!