Napelemes, elektromos Tuk-Tuk akár félmillió Forintért

0

Mint minden közlekedési eszköznek, az elektromos meghajtásúaknak is vannak vadhajtásaik, melyeket néha érdemes komolyabban is számításba venni, hiszen az elsőre nevetségesnek tűnő járművek sok esetben tudnak valódi közlekedési alternatívaként szolgálni. Ez különösen igaz akkor, ha olyan járműből készül ez az elsőre viccesnek ható átalakítás, ami már magában is egy meghatározó közlekedési eszköz egy adott országban.

Erre a tipikus példa a Tuk-Tuk, vagyis az a háromkerekű motoros jármű, ami nélkül egy ázsiai, de főleg indiai utcakép elképzelhetetlen. Ezek manapság még belsőégésű motorral vannak felszerelve, a környezetvédelmi normákat általában már újként sem teljesítő kibocsátási értékekkel, így egy zsúfolt nagyváros levegőminőségének romlásához szépen hozzá tud járulni az, ha egyszerre több ezer ilyen jármű robog egy város utcáin. Erre lehet megoldás az elektromos meghajtás, ráadásul itt még napelem is hozzájárulhat a gazdaságos üzemeltetéshez.

Az alibaba.com neve manapság a „mindenki hallott már róla” kategóriába esik, van itt mindenféle dolog, köztük elektromos járművek is, egész normális áron kelletve magukat. Mai cikkünk alanya ott 1691 dollárba kerül, ami 300 Ft-os dollárral számolva 510 000 Ft környéke. Színekből sincs hiány, a sárga, kék, piros, pink és zöld színek is választhatók. Egyszerű, szellős felépítésűek, ráadásul hidraulikus fékekkel is felszereltek.

Ha esetleg aggódnánk a megtehető hatótáv miatt, akkor rendelhetjük egy 300 Wattos napelemmel is a tetején, amivel kis szerencsével szinte fel is tölthető napközben a 2,7 kWh-s akkupakk. De még akkor sem kell aggódnunk, ha esik az eső, hiszen oldalsó ponyvát is rendelhetünk a járműhöz.

Ha esetleg sokallanánk az árat, akkor van lehetőség „volume order” lehetőségére, vagyis sokat venni, így alacsonyabb az ár is. A gyártó Kavaki Motor szerint a darabár 1500 dollárra is levihető, persze ehhez 1000 darabot kell egyszerre megrendelni! További fájdalom, hogy ebben az árban nincsen benne a szállítás sem, amit a vásárlónak magának kell rendezni. A végére maradt a lényeg, az eladó, pontosabban az általa kínált portékának az értékelése, ami sajnos nem a legjobb, csupán 65 százalékos az elégedettségi arány, ami közel sem bizalomkeltő. Bizonyára lehetne ezt a Tuk-Tuk-ot jobb minőségben is gyártani, csak akkor az nem egy komolyabb kerékpár árába kerülne, hanem jóval többe.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!