52 villámtöltővel épül Európa legnagyobb töltőállomása

0

52 töltőoszlop, az bizony 52 autó is egy helyen, ami már egy kisebb lakótelepi parkolónak is beillene. Ha pedig ennyi elektromos autó tud majd egy helyen tölteni, az szintén szép mennyiségnek tudható be. Németország jelenleg Európa elektromos mobilitásának a legnagyobb mozgatóerejű gazdasága, itt fogy jelenleg a legtöbb elektromos autó. Ezért nem meglepő, hogy itt készül jelenleg a kontinens legnagyobb olyan töltőpontja, ahol akár 52 elektromos autó is képes lesz tölteni az akkumulátorát, egyidőben!

A projekt kivitelezője a német EnBW, vagyis Energie Baden-Württemberg AG. Közel 25 éves tapasztalatuk van az elektromosság és a hozzá tartozó eszközök gyártásában, tervezésében és üzemeltetésében, így vélhetően ez a munkájuk sem fog sok kívánnivalót hagyni maga után. A vállalat ráadásul az elmúlt években egyre nagyobb fókuszt helyezett az elektromos mobilitásra, pontosabban a kiszolgáló-infrastruktúra létesítésére. Egy országos töltőhálózat fejlesztése és üzemeltetése is a nevükhöz köthető, ami 13 villámtöltő állomás, valamint 350 villámtöltő telepítését jelenti Németországban, ráadásul már további 50 töltőpont is kialakítás alatt áll.

Most azonban egy igazán kemény fába vágták a fejszéjüket, hiszen egy 100 millió eurós projekt keretében fognak megvalósítani egy olyan töltőállomást, ahol 52 oszlop várja az e-autósokat. A legmagasabb teljesítményű oszlop 300 kW-os lesz a Dortmund melletti Kamener Kreuz autópálya-szakaszon épülő helyszínen. A kiadott sajtónyilatkozat értelmében ráadásul minden töltőből 100 százalékosan zöld forrásból származó energia kerül az autókba.

Az állomás minden töltési pontja tetővel rendelkezik és kivilágított. A helyszíni napelemek akár 120 kilowatt villamos energiát is képesek szolgáltatni a töltőpontnak, a többlet energiát pedig visszajuttatják a helyi hálózatba. Lakossági kérésre az EnBW egészségügyi létesítményeket is biztosít a helyszín számára. Az állomás közvetlenül a Kamen kijáratnál, a Kamener Kreuz autópálya csomópontnál található, a Rajna-Ruhr nagyvárosi régió nagyon forgalmas útvonalán. A közelben éttermek és üzletek is találhatók. A helyszín várhatóan az idei év végétől várja az elektromos autókat és azok utasait!

Vélhetően egyre többször találkoznak majd a német autósok az EnBW nevével, hiszen 2025-re 2500 villámtöltő oszlopot akarnak üzemeltetni országszerte.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!