Békével zárult az SK és az LG akkumulátor háborúja

0

Egy igazán jó hírt olvastam a napokban, ami legfőképpen azért érdekes, mert a kezdetek óta beszámolunk a részletekről. Úgy néz ki, hogy az SK Innovation és az LG Chem akkumulátor gyártó óriás jogi csatározása az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán a végére ért, ráadásul sikeres megegyezéssel.

Az ügy ismerőit most nem fárasztom a részletekkel, azt megteszem a cikk végén, ellenben a legfrissebb információkkal: A lényeg, hogy az SK Innovation nem kerül kitiltásra az Egyesült Államokból, hiszen a megállapodásuk értelmében 1,5 milliárd eurónyi kártérítést fizet meg a felperes LG Energy Solution részére. Lehetséges, hogy az SK szerint ennyit megér a kitiltás visszavonása, de véleményem szerint ennek a lépésnek kicsit beismerés-szaga van. A felek továbbá megállapodtak, hogy a következő 10 évben egyikük sem kezdeményez a másik ellen jogi lépéseket sem az Államok, sem Dél-Korea bíróságain.

A kártérítés megfizetésével tehát eltörlésre került az SK Innovation kilátásba helyezett kitiltása, amivel komoly károktól mentette meg magát és számos üzleti partnerét, köztük a Ford és a Volkswagen nevével. Utóbbi két márka képviselői már sajtónyilatkozatban is ünnepelték a döntést és persze azt, hogy nem kerültek veszélybe a már alaposan kidolgozott üzleti stratégiák. Nem beszélve számos más akkumulátoros befektetési formáról, amik elvesztése a következő évek felfutóban lévő elektromos mobilitását tekintve fájdalmasak lettek volna.

De mi is ez az egész?

Az LG Chem 2019 tavaszán pert indított versenytársa, az SK Innovation ellen. Állításuk szerint az SK Innovation által az LG Chemtől felvett alkalmazottak továbbadták az LG Chem akkumulátorok fejlesztésével és gyártásával kapcsolatos know-how-ját az SK Innovationnak. Az SK Innovation rövid időn belül viszont beperelte az LG Chem-et, mivel szerintük az LG Chem szabadalmi jogokat sértett. Az LG Chem többek között azt állította, hogy az SK Innovation csak azért nyerhetett szerződést arra, hogy akkumulátorcellákat szállítson a Volkswagen MEB moduláris rendszeréhez, mert az LG Chem egykori alkalmazottai elkotyogták az említett üzleti titkokat.

Az Amerikai Kereskedelmi Bizottság (US Trade Commission) februári, előzetes döntése értelmében az LG Chem akkumulátoros üzletága, az LG Energy Solution javára döntött, aminek értelmében az SK Innovation 10 évig nem hozhat be akkumulátorokat és azok komponenseit az Egyesült Államok területére. Nem kell részleteznünk, hogy ez mekkora előnyt hozhatott volna az LG Chem számára a következő években. Pont most, amikor az elektromos mobilitás robbanásszerű növekedés előtt áll világszerte. Azonban szerencsére erre végül nem került sor!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!