Jövő héten érkezik a Toyota új tisztán elektromos autója

0

Egy héttel a hivatalos bemutatója előtt a Toyota közzétette az első ízelítő képet az X Prologue névre keresztelt új elektromos autójáról.

Bár a japán autógyártó tavaly bejelentette járművei elektromosításának felgyorsítását, eddig a hibridekre és az üzemanyagcellás járművekre összpontosított, háttérbe szorítva a tisztán elektromos modelleket. Ilyen autókat eddig kizárólag Kínában forgalmazott a vállalat.

Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója tavaly egy értekezleten kifakadt az akkupakkos elektromos járművek ellen, és félrevezető információkat terjesztett az elektromos járművekről, miközben azt állította, hogy nem jó ötlet az erőteljes elektromosítás teljes mértékű támogatása. Mindezek ellenére a Toyotának is szüksége van tisztán elektromos modellek bevezetésére ahhoz, hogy a vállalat versenyképes maradhasson. Ennek megfelelően be is jelentették, hogy még idén láthatunk Toyota emblémával ellátott tisztán elektromos modelleket a piacon.

A Toyota ma közzétett sajtóközleményében egy sejtelmes képpel hívta fel a figyelmet az X Prologue közelgő bemutatójára:

„A Toyota bepillantást enged a közelgő X Prologue bemutatójába. A teljes leleplezést március 17-én 10:00-kor a www.x-prologue.com címen lehet követni.”

A vállalat a következő, az autó egy részletét tartalmazó képet csatolta a felhívás mellé:

Igaz, hogy a sajtóközleményben nincs utalás arra vonatkozóan, hogy az egy hét múlva bejelentett autó tisztán elektromos lenne, a képen azt láthatjuk, hogy az autó eleje teljesen zárt lesz, ami az elektromos modellek sajátos jellemzője

További érdekesség, hogy a Toyota ezt az üzenetet az európai honlapján tette közzé, a globális, és az észak-amerikai oldalain nem, ebből pedig arra következtethetünk, hogy ezt a modellt csak az európai piacra szánják. Több autógyártónál láthattuk már, hogy az új elektromos modelljeit csak az európai piacon teszi elérhetővé, ahol lényegében nincs más választásuk, ha meg szeretnének felelni a környezetvédelmi szabályoknak. Ugyanakkor a Toyota nemrég jelentette be, hogy még idén két elektromos autó érkezik az amerikai piacra.

Sajnos az nem derül ki a felhívásból, hogy egy koncepcióautót, vagy egy gyártásra szánt modellt fognak-e bemutatni, de már csak egy hetet kell várni a teljes leleplezésig, ahol remélhetőleg minden kérdésre választ kapunk.