Több mint 100 ezer előrendelőnél a Nissan Ariya

0

A Nissan a tavalyi év negyedik negyedéves eredményeinek ismertetése során hangsúlyozta az elektromobilitásban eddig elért eredményeit. Továbbá azt is elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés a közelgő Nissan Ariya iránt.

A japán autógyártó szerint eddig világszerte több mint 100 ezer potenciális vásárló jelentkezett, akik már megvennék a Nissan Ariya-t. A pontos számot nem ismerjük, mindenesetre ez egy szép eredmény hónapokkal az indulás előtt.

Az autó megjelenésére, a Nissan menetrendje szerint valamikor 2021 második negyedévében számíthatunk, pontos dátum egyelőre még nincs. A Nissan Leaf eladásai is javultak a kihívásokban bővelkedő 2020-as évben. A negyedik negyedévben 18 000 darabot sikerült eladniuk, ami 14 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévben csupán 5 000 autót sikerült értékesíteni, míg a harmadikban pedig 12 000 – 13 000 körül alakultak a számok.

Sikerült bővíteniük továbbá a korai elektromos autókból származó használt akkumulátorok eladásának mértékét is 25 százalékkal a tavalyi évben. Ezeket az akkumulátorokat a megújuló energiaforrásokból származó áram tárolására alkalmazzák például: napelemeknél, szélerőműveknél. Így az autókban már nem használható akkumulátorcellák sem kerülnek kidobásra, hanem hosszú évekig még hasznosítják őket.

A Nissan Leaf az elektromos autózás úttörője volt, mely az első nagy tételben eladott elektromos autó. A cég 2010-ben dobta piacra az első generációt és 2017-től van forgalomban a második. Tehát az autó kisebb-nagyobb módosításokkal már 11 éve stabilan a piacon van.

A Leaf sikere ellenére a Nissan az évek alatt nem próbálkozott újabb e-autóval, pedig a vásárlói igény biztosan meglenne. A most közzétett számok alapján is az látszik, hogy az emberek várták már az újabb elektromos Nissant.

A Nissan számára az Ariya jelentheti a visszatérést az elektromos autók versenyébe. Az autónak minden esélye megvan a sikerre, de az természetesen függ attól is, hogy az új Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség CMF-EV platformja mennyire lesz versenyképest a mezőnyben. A mezőny pedig csak egyre erősebb lesz, már ma nagyon sok jó elektromos autót találhatunk a piacon és még rengeteg fog érkezni a jövőben is.