Norvégiában már elektromos teherautókat is látni a töltőkön

0

Norvégiában, a Circle K Furuset gyorstöltő állomáson egyszerre 3 Volvo FE Electric teherautó jelent meg és foglalta azokat el, derül ki Bjorn Nyland videójából.

Kissé komikus a szituáció ahogy ezek az óriási teherautók megpróbálnak oda férni a töltőállomásokhoz miközben kilógnak a parkolóhelyekről. Különösen humoros az a látvány, ahogy a két nagy teherautó között egy kicsi BMW i3 próbál tölteni.

A teherautó-sofőrök szerint voltak olyan napok is mikor ezekből a teherautókból egyszerre négyet is csatlakoztattak, ami azt jelenti, hogy szinte teljesen elfoglalták a helyet a személyautók elől.

A jövőben valószínűleg orvosolják majd a problémát nagyobb, különálló töltőkkel melyeket kimondottan a teherautóknak szánnak majd. Ezekre nem csak a járművek méretei miatt lesz szükség, hanem a töltők teljesítménye miatt is. Ugyanis ezeknek a hatalmas teherautóknak, óriási akkumulátorokkal felszerelve nagyobb töltési teljesítményre lesz szükségük.

A korábbi tapasztalatok alapján a 200-300 kWh-ás akkumulátorcsomaggal felszerelt Volvo FE Electric 250 kW-os töltés mellett átlagosan 12-13 percet töltöttek. Azonban most a töltési teljesítmény csupán 135 kW körül volt. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a teljesítmény csökkenést a hideg időjárás okozta-e vagy az, hogy a töltő megosztotta a teljesítményt a teherautók között.

A Volvo 27 tonnás kamionja egyébként főleg városi használatra alkalmas. 200-300 kWh-ás akkumulátorokkal szerelték fel, ennek köszönhetően több mint 200 km a megtehető hatótávolsága. A beépített két elektromos motorral 370 kW (kb. 500 lóerő) a teljesítménye és 850 nM leadására képes. A teljesítmény javítása érdekében pedig egy 2 sebességes váltóval is ellátták.

A teherszállítás elektrifikációja különösen fontos a városok levegőminőségének javulása szempontjából. Ezek az óriási járművek a városban sokkal több káros anyagot bocsájtanak ki, mint a személyautók, hiszen egy elindulásnál nem 1-2 tonnát mozgatnak meg hanem ennek akár több mint tízszeresét. Továbbá a zajszennyezés visszaszorítása is egy fontos szempont lehet, főleg a helyi lakosság szemszögéből. A városon belül pedig még a hatótávolság sem jelent problémát mivel nem kell egyhuzamban több száz kilométert megtenniük.