Napi 250-350 darab Enyaq iV gyártását tervezi a Škoda

0

Idén novemberben indult el a Škoda Enyaq iV elektromos SUV modell sorozatgyártása, a márka csehországi Mladá Boleslav főüzemében. A Škoda Enyaq iV lesz a Volkswagen-csoport harmadik olyan autója, ami már a csoport MEB platformjára épül a VW ID.3 és a VW ID.4 után. A Škoda Enyaq iV gyártása, az Octavia és a Karoq modellekkel párhuzamosan zajlik majd, köszönhetően az MQB és MEB platformra épülő modellek gyártásának kezelésére szolgáló 32 millió eurós beruházásnak. 

Az Enyaq iV a Škoda első sorozatgyártású modellje, melyet a kezdettől fogva elektromos járműként terveztek. Ez azt jelenti, hogy az új SUV gyártási folyamatai merőben eltérnek a hagyományos belső égésű motorral szerelt modellek gyártásától. Ezek megmutatkoznak azokban a kiterjedt előkészítési és átalakítási intézkedésekben is melyeket tavaly nyár óta hajtottunk végre a Mladá Boleslav üzemben. A Skoda Enyaq iV gyártásának mai megkezdése a csoport egyetlen olyan gyártósorán, ahol az MEB és az MQB platformra épülő járművek is készülnek, különleges pillanat az egész csapat számára.”

Idei év végére mintegy 600 darab Enyaq iV modellt szállított le a cseh márka. A legutóbbi sajtóértesülések szerint a Škoda mintegy napi 250-350 Škoda Enyaq iV legyártását tűzte ki célul. A vásárlói igényekhez igazodva, havonta akár 5000-7000, vagy akár havi 10.000 darab Enyaq iV elektromos modellt is képes lesz legyártani a Škoda.

A csehországi Mladá Boleslav a legnagyobb gyára a Škoda-nak, itt gyártják a Fabia, Scala, Octavia iV, Kamiq, Karoq és a tisztán elektromos Enyaq modelleket is. 2020-ban mintegy 480 000 jármű hagyta el a futószalagot.

Az elektromos SUV egyébként már konfigurálható itthon is, a ENYAQ iV 60 alapára 15 716 250 Ft, az ENYAQ 80 alapára pedig 18 247 340 Ft. Legkorábban az ENYAQ iV 80x fog érkezni, majd nyár elején. A csúcsváltozat, az ENYAQ iV Rs 80x pedig várhatóan majd ősztől lesz a kínálat része.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!