Mire számíthatunk 2021-ben az elektromos autózás terén?

0

Az elektromos pickup-ok megjelenése

Az elektromos pickup egy különleges szegmens, a világ legtöbb részén nem bír túlságosan nagy jelentőséggel. Azonban az Egyesült Államokban az elektromos pickup-ok piacra kerülése átütő fontossággal bírhat az elektromos autók tekintetében. Ugyanis az országban ez a kategória örvend a legnagyobb népszerűségnek, tehát szükség van az elektromos pickup-okra ahhoz, hogy szélesebb körben is elfogadják az e-autókat. 2021 lesz valószínűleg az az év, amikor ezek a modellek végre piacra kerülnek.

Tömeges elterjedésre azonban még idén sem számíthatunk. Valószínűleg a Rivian R1T, a Hummer EV és esetleg néhány Lordstown Endurance kerül majd a piacra, azonban ezek is csak kisebb mennyiségben. A hivatalos menetrend szerint a Tesla Cybertruck is idén érkezne, azonban erre viszonylag kicsi a valós esély. A Ford F150 Electric gyártását pedig már 2022 közepéig halasztották. Pedig ez az a két pickup melyet a legnagyobb várakozás övez. 

Tehát igazából csak 2022-2023-ban várható az, hogy nagyobb mennyiségben fognak elektromos kisteherautókat eladni. 

Tisztán elektromos autó dömping

Miközben az elektromos pickup szegmensben nem számíthatunk nagy dömpingre addig más kategóriákban nagyon is. 

A prémium szegmensen belül 2021-ben kerül piacra az Audi Q4 e-tron, a Mercedes-Benz EQA és a BMW iNEXT is. Továbbá idén jelenik majd meg a Lucid Air is, ami szintén egy ígéretes versenyző lesz. 

A Nissan a Leaf után végre piacra dobja a következő elektromos autóját, az Ariya-t. A Volkswagennél pedig végre megérkezik az ID.4.

Már 2020-ban piacra került a Mustang Mach-E és a Tesla Model Y is, azonban ezeket is csak idén kezdik majd csak igazán nagymennyiségben gyártani. A Model Y gyártása a tervek szerint 2021-ben 3 gyárban, 3 kontinensen fogják összeszerelni.

Akkumulátor és teljesítmény

Az akkumulátor technológia az elektromos autózás elterjedésével rohamos ütemben fejlődik. A technológia fejlődésével pedig növekszik az autók hatékonysága, ezzel párhuzamosan pedig az áruk is egyre elérhetőbbé válik. Egyre több gyártó érheti el a 100 dollár/kWh-ás határt, ami egy igen fontos mérföldkő az iparágon belül. Ezzel a fejlődéssel pedig a vásárlók is jól járnak, hiszen egyre jobb autókhoz jutnak hozzá egyre olcsóbban.

Változás a fogyasztói gondolkodásmódban 

Ahogy egyre több elektromos autó jelenik meg a piacon úgy egyre több ember fogja felismerni az elektromobilitás előnyeit. Nyilvánvalóan ez egy hosszú folyamat és nem is lehet arra számítani, hogy 2021-ben egy csettintésre minden megváltozik. 

Azonban már az is nagy eredmény, ha folytatódnak a 2020-as tendenciák. Hiszen 2020-ban azt láthattuk, hogy az elektromos autók népszerűsége töretlenül növekedett, annak ellenére is egy világjárvány állította a feje tetejére az emberek életét.