Novemberben majdnem minden tizedik eladott autó tisztán elektromos volt Európában

0

Novemberben ismét remek hónapot zárt az európai elektromos autópiac. Ismételten több elektromos autót értékesítettek, mint valaha. Tíz eladott autóból 0,89 már teljesen elektromos volt.

Tehát az eladott autók 8,9 százaléka volt tisztán elektromos, ami elsőre nem tűnik soknak. Azonban ez az eddigi legmagasabb piaci részesedés, amit sikerült eddig elérniük az Öreg Kontinensen. 2020 nehéz év volt az autóipar számára is és ez megmutatkozik az értékesítési számokon, jól látszik, hogy tavasszal a világjárvány berobbanásával bezuhantak az új autó eladások. Azonban ennek ellenére az elektromos autók eladásai folyamatosan növekedni tudtak. 

A növekedést több dolog együttesen okozhatta. A Schmidt Automotive Research kutatása szerint azért, hogy gyártók be tudják tartani az Európai Unió által meghatározott emissziós normákat egyre több elektromos és hibrid járművet dobnak a piacra. Másrészt az országok állami támogatással próbálják ösztönözni az embereket az elektromos autó vásárlására. 

Továbbá azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy egyre több ember ismeri fel az elektromobilitás adta lehetőségeket. Illetve az infrastruktúra bővülésével és az autók hatékonyságának növekedésével egyre szélesebb rétegnek jelentenek teljeskörű megoldást az e-autók.

Az elektromos autók részesedése pedig minden bizonnyal a jövőben még tovább fog növekedni, az autógyártók bejelentései és a politika is erre utal. A gyártók palettáján egyre több és több elektromos modell jelenik majd meg melyek szépen lassan kiszorítják hagyományos társaikat. 

Németországban jelenleg már több mint 500 000 hálózatról tölthető autó van forgalomban. A kormány azonban 2021 végére meg szeretné duplázni ezt a számot és el akarják érni az 1 millió darabot, ami nem kis vállalás. 

Novemberben egyébként összesen 82 100 darab elektromos autót értékesítettek a kontinensen. 2020-ban november végéig pedig 562 000 e-autó talált gazdára Európában. A plug-in hibrid járművek se teljesítettek rosszul idén, azokból 499 000 darabot adtak el. 

Az értékesítési számokat most is a Renault Zoe vezeti, melyet nem sokkal lemaradva követ a Volkswagen ID.3, ami hamarosan akár át is veheti a vezetést.