A Tesla megkezdte a Model Y gyártását Kínában

0

A Tesla megkezdte a Model Y gyártását a kínai üzemében, derül ki egy drónfelvételből. 

A Tesla a Model Y bevezetésénél egy egészen új stratégiát alkalmaz. Az eddigi gyakorlat az volt egy új jármű bevezetése esetén, hogy elkezdték gyártani azt az Egyesült Államokban és miután ott teljesítették az első rendeléseket csak azután kezdték meg a kiszállítást Kanadába, Kínába és Európába.

A Model Y esetében azonban egészen más a helyzet. A Tesla nem az Egyesült Államokban készült modellekkel célozza meg a külföldi piacokat, hanem mindenhol helyben fogják gyártani a járműveket. Tehát csak akkor indul meg a kiszállítás, ha helyben is megkezdődött a termelés. 

Az elmúlt hónapokban a cég többek között a Sanghajban található gyárának a bővítésén dolgozott, hogy azt felkészítsék a Model Y gyártására. Ennek köszönhetően a gyár mérete megkétszereződött. Októberben már képeket is láthattunk az épülő részlegről. A múlt hónapban pedig a cég megszerezte az autó gyártásához szükséges hivatalos engedélyeket is. 

Most pedig egy Youtuber, Wu Wa aki rendszeresen repked drónnal az üzem területe felett észrevette, hogy a héten tisztességes mennyiségű Tesla Model Y gurult ki a gyárból és közzé is tette a felvételeket. 

A videó leírásában pedig el is mesélte mit látott pontosan:

„A héten 40 letakart Model Y-t láttunk a gyár belső parkolójában és további 4 éppen csatlakozott hozzájuk miközben ment a felvétel, a dolgozók pedig készültek az Y modellek letakarására.”

Egyébként a Tesla eredeti tervei szerint csak 2021 elején kezdődött volna meg az Y termelése, de már korábban is lehetett tudni, hogy valószínűleg a kitűzött határidő előtt hozzálátnak ezen modellek gyártásának. Ennek köszönhetően 2021 elején már nagyobb mennyiségben megkezdődhet a kiszállítás. Az első járműveket pedig várhatóan majd a gyár alkalmazottai kapják meg. 

Kínában egyébként már nagy várakozás övezi a Model Y megjelenését. Az országban nagy népszerűségnek örvendenek az elektromos SUV / Crossover modellek. Az olyan helyi startupok mint a Nio vagy a Xpeng is ilyen járművekkel futottak be. Egyes elemzők szerint a Tesla havonta akár 30,000 Model Y-t is eladhat, amint elérhetővé válik az SUV olcsóbb változata is. Ez körülbelül háromszorosa a Model 3 kínai eladásainak.