A „25 nagyágyú” – Elon Musk megoldócsapata Berlinben

0

Végre többet is megtudhattunk Elon Musk „25 fegyveréről”, arról a 25 fős mérnöki csapatról, akiket a Berlinben toboroztak az épülő gyár munkálatai során felmerülő problémák megoldására.

Musk megosztotta a 25guns@tesla.com e-mail címet a jelentkezéshez, mely rengeteg kérdést vetett fel, főleg azt, hogy mire is utal a „25 guns” vagyis a „25 fegyver” kifejezés.

A gyár mérnöki, beszerzési és építési infrastruktúráért felelős vezetője azonban elárulta, hogy a „25 fegyver” egy új, 25 főből álló mérnöki csoport beceneve:

„A Giga Berlinnél egy speciális 25 fős mérnöki munkacsoportot tervezünk elindítani, amelyet ott vetnek be, ahol a legnagyobb problémák adódtak és közvetlenül Elon Musk alá tartoznak.”

A csapatba való bekerülésnek mindössze 3 feltétele van:

  1. Bizonyított, kivételes mérnöki tehetség
  2. Remek problémamegoldó képesség, rendhagyó megközelítés a problémamegoldásban
  3. Felkészültség a váratlan helyzetekre

Nem ez az első eset, hogy ilyesfajta mérnöki munkacsoportot állítanak össze a Teslánál. Évek óta ez Elon Musk stratégiája, ha a gyártási projektekről van szó. A múlt héten megtudtuk, hogy maga Elon Musk utazott Berlinbe, hogy gyorsítson a felvételi eljáráson és hogy személyesen hallgassa meg a munkára jelentkezőket.

A frissen toborzott csapatot a gyár építésének problémás területein fogják bevetni, ami potenciálisan lelassíthatja a gyártás megkezdését. Az üzem hivatalosan 2021 júliusában kezdi meg működését, azonban a Tesla törekszik arra, hogy minél előbb beindulhasson a termelés, akár már a kitűzött dátum előtt.

Közeledve az induláshoz várhatóan újabb kihívásokkal kell majd szembenézniük, már csak azért is mert számos új gyártási technológiát fognak bevezetni a berlini Gigafactoryban. Mint például a festőműhely, amire Elon Musk csak úgy hivatkozik, mint a „világ legfejlettebb festőműhelye”.

A gyár építése egyébként látszólag igen jól ütemben halad, azonban lehet, hogy késésekkel kell szembesülniük bizonyos engedélyek hiánya miatt. Mivel a Tesla a végleges jóváhagyások nélkül lépett előre a Giga Berlin építési folyamatában.

A végleges engedélyek hiányában speciális, egyedi engedélyeknek köszönhetően haladhatott tovább, azonban a Németországból érkező hírek szerint a Tesla szerencséje most elfogyhat.