Visszatért az élet a kínai e-autós piacra

0

Pár hete írtam arról, hogy Kína egyik legismertebb e-autós márkája, a BYD ismét magára talált az eladások tekintetében, tavasz óta először mutattak növekedést a számok. Mind személyautók, mind a buszok elektromos variánsai erősödést hoztak az ősz első hónapjában. Itt az ideje, hogy a BYD után megnézzük teljes egészében ezt a sokat emlegetett piacot!

Kína autópiaca, az elektromos járművek tekintetében ismét növekedést tudott produkálni szeptemberben, erre tavasz óta nem volt példa. Vélhetően a koronavírus „áldásos” tevékenysége játszott közre ebben, nem pedig a technológia megtorpanása. Mint a BYD esetében is leírtam, sok külföldi és hazai „guru” elmondta mostanában, hogy eddig tartott a jó világ, még Kína is belátta, hogy az elektromos meghajtás nem jó és inkább a fosszilis energiát tartják életben… szerencsére úgy tűnik ez nem igaz!

A belsőégésű technológia 8 százalékos növekedést produkált szeptemberben, míg az elektromos 66 százalékot, 131 022 darabbal. 2020-ban ezzel a szeptember volt a legtermékenyebb hónap az elektromos autóknak, a teljes, Kínára vetített szeptemberi eladások 6,3 százaléka már elektromos, ebből 5 százalék a tisztán elektromos maghajtású! A plug-in hibridek növekedése megtorpanni látszik, míg a tisztán elektromos meghajtás népszerűsége még inkább növekedett. Az eladások közel 80 százaléka tisztán elektromos, így elmondható, hogy egy év alatt ez a meghajtás 43 százalékról 73 százalékra nőtt. Az EV Sales Blog számai alapján Kínában 2020-ban eddig 695 131 elektromos autót adta el, így az ország elektromos autós állománya már 5,2 százalék (ebből 4,1 százalék a tisztán elektromos). Az alábbi, már szokásosnak mondható Insideevs magazin által készített diagramot is elhoztuk szemléltetés céljából:

Na de mi a legnépszerűbb modell az országban? Sokan egyből mondanák, hogy a Tesla Model 3 (11 329 darab eladás szeptemberben, 82 000 darab egészen 2020 szeptember végig), ám a helyzet más. A Top1 e-autó a Wuling HongGuang MINI EV 14 495 szeptemberi eladott darabbal. Egy ideig marad is a dobogó legfelső fokán, hiszen havonta 10-20 ezer(!) darabra adnak le rendelést az országban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!