Lesz-e elektromos Beetle? Ez itt a kérdés

0

A német cég új elektromos modellje a Honda e és a MINI Cooper SE kihívója lehetne az elektromos retro autók kategóriájában.

73 év után, 2019-ben a Volkswagen bejelentette, hogy felhagy a sokak által szeretett Beetle modell gyártásával. Ennek eredményeként 2019 júliusában sok-sok rajongó, újságíró és Volkswagen munkatárs szeme láttára legördült az utolsó modell is a mexikói gyártósorról.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala szerint az elmúlt hetekben a Volkswagen benyújtott egy kérvényt az e-Beetle-re. A népszerű modell mellett számos másik kérvényt is beadtak: e-Golf Classic, e-Kübel, és e-Karmann néven.

Ami igazán érdekessé teszi a történetet, az az, hogy egy évvel ezelőtt a Volkswagen vezérigazgatója Herbert Diess azt nyilatkozta, hogy a „Beetle örökre halott”.  Az egészet csak még jobban megkavarja Diess két évvel ezelőtti megnyilvánulása, amikor is azt mondta, hogy igenis van rá esély, hogy a Beetle megjelenjen elektromos kiadásban is.

„Ha egy elektromos Beelte-t fogunk csinálni, az mérföldekkel jobb lesz, mint a mostani modern modell. Sokkal közelebb állna a történelmi jelentőséggel bíró eredeti Beetle modellhez, akár még hátsókerék-meghajtású is lehet.”

– mondta két évvel ezelőtt, majd egy éve a következőket mondta el:

„Nem. Úgy gondolom, hogy valami érzelemmel töltött dolgot kellene előállítanunk, viszont szerintem a történelmi sikerrel rendelkező Volkswagen Beetle modellt nem kellene elektromos kialakításban is gyártanunk.”

Azt, hogy ezeket az információkat hogyan is kell értelmezni, mi sem tudjuk. A sorok között olvasni sem egyszerű, pláne, ha a két, egymást követő nyilatkozatot tesszük egymás mellé. Vajon egy év alatt tényleg ennyire megváltozott a vezérigazgató álláspontja az elektromos meghajtású Beetle-lel kapcsolatban? De akkor mit is jelent az, hogy a hivatalos szervnél a cég lefoglalta az e-Beetle nevet? Talán csak elővigyázatosságból tették, hogy másik cég ne élhessen vissza a névvel? Vagy már konkrét tervekkel rendelkeznek, és ahogy eddig is, egy év után, egy teljesen más álláspontról fog nyilatkozni a vezérigazgató? Ha megtudjuk, rögtön jelentkezünk egy friss cikkel.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.