Szeptemberben több, mint 40 000 e-autót vettek a németek

0

Ismét kiváló hírek érkeztek egy olyan területről, ami jelenleg sok országban erősen stagnál. Ez pedig a személyautók értékesítése, ami különösen jól bővül, ha ez elektromos autók piacát vesszük alapul. Talán jogosan mondhatjuk, hogy Németországban a legnagyobb a felvásárlóerő, így ami ott történik, az mindenképpen fontos mutatója a kontinens folyamatainak. A folyamatok pedig zajlanak és az elektromos autók (tisztán elektromos és plug-in hibrid) értékesítései hónapról hónapra rekordokat döntenek. Az elején már el kell mondjuk, hogy bár a Volkswagen ID.3 egy színtiszta német e-autó, jelenleg még nem ez a piacvezető modell, tekintve, hogy a kiszállítások még csak most kezdődtek el.

De ennyi bevezető után nézzük meg a számokat és az azokból készült grafikonokat, köszönhetően az Insideevs csapatának! Minden idők legjobb havi adatát hozta a szeptember Németországban, ami 41 315 darab eladott elektromos autót jelent. Ez 337 százalékos növekedés 2019 szeptemberéhez képest! Az egész 2020-as évet tekintve pedig 265 227 darab e-autót vettek a németek. Ezzel 15,6 százalékos az ilyen járművek aránya a teljes német autóállományban, bámulatos!

Érdekesség, hogy év első hét hónapjában a plug-in hibridek eladási voltak magasabbak, ám szeptemberben ez is másként lett, átvették a vezetést a tisztán elektromos modellek!

  • Tisztán elektromos autók: 21 188 db (260 százalékos bővülés, 8 százalékos piaci részesedés)
  • Plug-in hibridek: 20 127 db (463 százalékos bővülés, 8 százalékos piaci részesedés)
  • Totál: 41 315 (337 százalékos bővülés, 15,6 százalékos piaci részesedés)

A következő ábrán a németországi elektromos autók üzembe helyezési arány látható:

A harmadik ábrán pedig a tisztán elektromosok (BEV) és a plug-in hibridek (PHEV) bővülésének mértéke látható, hónapra lebontva:

Egy kérdés maradt még nyitva, mik a legnépszerűbb modellek most Németországban? A piacvezető elektromos autó a Renault ZOE (3603 db), szorosan a nyomában a Tesla Model 3 (2776 db, 148 db Model S és 141 db Model X). Jól kezdi pályafutását a VW ID.3, hiszen rögtön a 3. helyen nyitott (1771 db). Negyedik helyen a Kona Electric állt szeptemberben eladott 1526 darabbal. Érdekesség, hogy a Mazda szeptemberben lépte át először a három számjegyű eladási számokat, 548 darabbal!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!