Így reformálja át a Tesla az autópiacot

0

A várva várt akkumulátor-nap után most van időnk azon elmélkedni, mit is láthattunk. Elon Musk betekintést engedett a kulisszák mögé, így láthattuk, milyen kemény munkát végez a mérnöki csapatával.

A Tesla akkumulátor-napjának hangsúlya természetesen az akkumulátorok újratervezésén volt. Azonban sokan figyelmen kívül hagyják azt, hogy Elon Muskék teljes mértékben átalakítják az elektromos járműveket.

Először is ott van a Tesla hatalmas présgépe. A Fremontban üzembe helyezett Giga Press-ek a valaha volt legnagyobb présgépek. Ennek köszönhetően a Model Y alváza mindössze egy munkafolyamat alatt készül, ami 40 százalékkal csökkenti a költségeket és 79 alkatrésszel kevesebbet kell legyártani.

A gyártási folyamat komplexitásának csökkenése hatalmas előnyt jelent a Tesla számára. Mivel kevesebb alkatrész szükséges az autók gyártásához, a szükséges idő is jelentősen lerövidül.

Nem csak a gyártás folyamatát reformálták meg, a Tesla egy teljesen új alumínium ötvözetet is kifejlesztett, hogy az egy darabból álló alváz megfelelő szilárdságú legyen. Az új ötvözet ráadásul nem igényel utólagos hőkezelést, illetve fémbevonatot sem.

Az egy darabból álló, nagyméretű alváz a hőkezelés hatására könnyen deformálódhatna. Elon Musk szerint: „Ez olyan, mint a chips, nagyon nehéz egy ekkora alkatrésznél, hogy rendesen megtartsa az alakját. Nem létezett olyan ötvözet, ami alkalmas lett volna erre. Tehát kifejlesztettünk egy speciális alumínium ötvözetet, amely nagy szilárdságú és jól is préselhető.”

Továbbá az akkumulátor is két szerepet fog betölteni. Egyrészt természetesen energiaforrás, másrészt szerkezeti elem, amely megerősíti az autó alvázát. Ennek köszönhetően 370 jelenleg használt alkatrész fog eltűnni, ami 10 százalékos súlycsökkenést és 14 százalékos hatótávnövekedéssel jár. 

Ezzel a megoldással az akkumulátorcellák közelebb kerülnek az autó középpontjához, ennek köszönhetően pedig védettebbek lesznek egy esetleges oldalütéstől. Illetve még az autó kezelhetőségét is javítja az, hogy középre kerül a súlypontja. 

Tehát tulajdonképpen a Tesla nem csak az akkumulátorokat és a gyártást fejlesztette az elmúlt időszakban, hanem alapjaiban reformálták meg a modern elektromos autókat. Elon Musk szerint: „A jövőben minden elektromos autó ezzel a módszerrel készül majd. Ez a helyes módja a dolgoknak.”

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!