Rolls-Royce modellek érkeznek elektromos hajtással

0

A Rolls-Royce eddig még nem tett közeledő lépéseket az elektromos autózás irányába, ez viszont most meg fog változni, mivel bejelentették: két klasszikus modelljüket is ellátják elektromos meghajtással, A Rolls-Royce Phantomot, valamint a Silver Clouds-ot. Az induló ár 450,000 dollár.

Az új modellek gyártása Angliában, Silverststoneban fog történi, a megjelenés időpontjáról még nem tudunk.

„Itt az ideje az elektromos Rolls-Royce-nak. A klasszikus, gyönyörű Rolls-Royce megjelenését fogjuk ötvözni a megbízható és fentartható elektromos meghajtással. Az autózás történetében a legszebb és legfényűzőbb, tiszta autózást támogató modellt fogjuk kiadni. Büszkék vagyunk arra, hogy a klasszikus Rolls-Royce-t az új generáció számára is relevánsnak tehetjük.”

A cég egy az egyben a klasszikus Rolls-Royce megjelenést szánja az autónak, amit a Lunaz szabadalmaztatott elektromos meghajtásával, hardverével és szoftverével terveznek ellátni.

Nade mennyibe is fog kerülni ez a 21. századi csoda? A Silver Cloud elektromos opciója 350,000 dollártól indul (105 millió forint, azaz 10 Tesla Model 3 ára) a Phantom pedig 500,000 dollártól indul (150 millió forint körül).

Ez persze nem olcsó. Viszont nem is egy használt Suzuki Swiftet kapunk egy elektromos fűnyíró motorral felszerelve, hanem az autózás ékkövét, egy Rolls Roycet.

A Lunaz által biztosított elektromos meghajtás a Phantomba egy 120 kWh-os, a Silver Cloudba pedig egy 80 kWh-os akkumulátor csomagot biztosít. A cég elmondása szerint ezzel a konfigurációval, egy feltöltéssel körülbelül 500 kilométer megtételére lesznek képesek az új modellek, amik reális becslésnek számítanak.

Ha ezek az új modellek nem is a mindennapos használatra készülnek, mindenképpen érdekességnek számítanak, valamint fontos történés a világ elektromos autózásra történő átállásában. Az minden bizonnyal sokat jelent, ha az egyik legnagyobb múlttal és történelemmel rendelkező cég is úgy dönt, befektet a jövőbe és ellátja elektromos meghajtással pár közönségkedvenc modelljét.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.