A BMW 2 milliárd eurós akkumulátor-ellátási üzletet jelentett be a Northvolttal

3

A BMW csoport jövőbeli plug-in hibridjeit Northvolt akkumulátorcellákkal fogják ellátni. A német autógyártó vállalat, néhány napja hivatalosan bejelentett egy hosszútávú, lítium-ion akkumulátor cellaellátási szerződést a Northvolt céggel, mintegy 2 milliárd euró (majdnem 2,3 milliárd dollár) értékben.

A Northvolt várhatóan 2024-ben kezdi meg a cellák szállítását, a Northvolt Ett nevezetű gigafaktúrájából (jelenleg fejlesztés alatt áll). A gyár Skellefteå-ban, Svédország északi részén található. Az erőművet száz százalékban megújuló villamos energia látja majd el.

A BMW csoport 2025-ig meredek növekedési görbét vár: az elektromos járművek globális eladásai évente átlagosan több, mint 30 százalékkal fog növekedni. Európában a társaság ambiciózus növekedési logikát is folytat:

„2021-re az elektromos járműveknek új járműparkunk negyedét, 2025-ben egyharmadát, 2030-ban pedig eladásaink felét kell adniuk.”

Mint az e-mobilitás egyik úttörője, a BMW csoport már vezető szerepet tölt be az elektromos járművek terén. A Northvolt a harmadik cella ellátó, amellyel szerződést köt a bajor gyártó, a Samsung SDI (2,9 milliárd eurós megrendelés), valamint a CATL (7,3 milliárd eurós megrendelés) után.

„A BMW csoport már korábban felfigyelt a Northvolt lehetőségeire és szakértelmére: 2018 közepén a BMW együttműködést folytatott az akkumulátorcellák fejlesztése érdekében, a 2016-ban alapított társasággal. Ez, a BMW csoport pénzügyi támogatásával valósult meg. Mindkét fél hasznot szerez a partnerségből: A BMW csoport az akkumulátor-szakértelemével járul hozzá, amelyet több mint 15 év alatt szerzett, míg a Northvoltnak így lehetősége nyílik a tömeggyártásra, Svédország északi részén fekvő gigafaktúrájával.”

A korábban említett Samsung SDI, CATL, nem utolsó sorban pedig a Northvolt szállításával, a BMW jövőbeli akkumulátorkészletei valószínűleg stabil lábakon állhatnak és biztonságban vannak az árfolyam változásokkal szemben is.

A Northvolt számára ez egy óriási siker, a cég korábban a Volkswagen csoporttal állt kapcsolatban, befektetőként, partnerként és vevőként, a német gigafaktúrájával.

A svédországi Northvolt Ett üzem évente akár 32 GWh-ra is felkészült, míg a németországi Northvolt Zwei 16 GWh-ra (24 GWh lehetőséggel).

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!