Július 15-én mutatják be a Nissan Ariya-t

0

Néhány héten belül lehull a lepel az egyik legjobban várt teljesen elektromos crossoverről. A nagy várakozás összes okát talán nehéz lenne összegyűjteni, azonban néhányat érdemes kiemelni. Minden bizonnyal felesleges ecsetelnem a Nissan elektromobilitás iránti elkötelezettségét. A Leaf volt az első valamire való, sorozatgyártott, széles körben elérhető tisztán elektromosan hajtott autó. Persze mondhatjuk, hogy nincs olyan gyártó, akinek már elegendő tapasztalata lenne ebben a szegmensben, hiszen még csak most bontogatja a szárnyait az iparág, de ha mindenképpen sorba szeretnénk állítani a márkákat, a Nissan a legelején lenne. Az e-autó 2010-es indulása óta az első generációból több, mint 300 000 darabot adtak el világszerte, a 2018-as ráncfelvarrás óta pedig a második generáció is rend szerint a kategória győztese szokott lenni (a legnagyobb versenytársak a Renault ZOE és a Tesla Model 3, ők hárman felváltva osztoznak az első helyen, országtól, régiótól függően).

A vállalat elektromos múltja után nézzük tehát a jövőt: a Nissan bejelentette, hogy a következő generációs, teljesen elektromos modellje, az Ariya gyártási verzióját 2020 július 15-én mutatják be Japánban, Yokohama városában.

Az Ariya koncepciót a 2019. évi Tokió autókiállításon csodálhatta meg először a nagyközönség, mely terv egy új, kétmotoros, négykerék-meghajtású platformra épített verzió volt, és amely teljes egészében a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség részeként került kidolgozásra.

A márkák számára ez a modell egy nagyon fontos fordulópont, mely stratégiai jelentőséggel is bír az EV-játszmában. A Nissan felismerte, hogy a LEAF manapság már nem a legjobb játékosa szegmensének, így vérfrissítésre van szükség, ha előkelő pozíciójukat és hírnevüket meg szeretnék őrizni.

„A Nissan úttörője volt a tömeggyártott elektromos járműveknek, kezdve az első LEAF e-autóval, melyet az e-NV200 elektromos kisteherautó követett, később pedig megérkeztek a legkelendőbb e-POWER modellek: a Note és a Serena. Mostanra azonban ez az aduászunk kifulladt. Újítanunk kell. Az Ariya Concept-tel úgy válaszoltunk a kihívásra, hogy az alapoktól újra gondoltuk a crossover-szegmenst, beleértve az extravagáns tervezési lehetőségeket, a belső kényelmet és a teret, valamint a sportautókhoz hasonló teljesítményt. A szokásostól eltérő vonalvezetést pedig kimagasló technológiájú gyártási procedúrával egészítjük ki. Nézzük például a hagyományos első rács lenyűgöző, pajzsszerű megvalósítását, amely a legújabb ProPILOT illesztőprogram felhasználásával készült.”

A crossover gyártási verziójának dúrván árnyékolt képe nem mutat sokat:

Ha azonban megvilágítjuk, a sziluett jól kivehető:

Lássuk be, ez nem sok, azonban a nagy titkolózás talán bizakodásra ad okot. Valószínűleg valami igazán nagy dolgot tervez elsütni a Nissan, ha már ennyire féltve őrzik. Minden esetre, mi már most alig várjuk a július 15-ét!

“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”