Előrendelhető a Maxus E Deliver 3 elektromos kisteherautó az Egyesült Királyságban

0

Előrendelhető a Maxus E Deliver 3 az első tisztán elektromos kisteherautó az Egyesült Királyságban, és várhatóan szeptemberben meg is érkezik. Az új Maxus az első olyan kisteherautó az országban mely csak és kizárólag elektromos meghajtással kapható.

A Maxus, a SAIC nevű kínai vállalat brit márkája, amit korábban LVD-nek neveztek. A gyárat a SAIC Kínában építette fel és a fő exportpiacuk az Egyesült Királyság. Az autót tavaly májusban még LVD EV30 néven mutatták be és ahhoz képest már nem sok változás történt rajta.

Az Egyesült Királyságba az E Deliver 3 többféle kivitelben érkezik. A vásárló választhatják rövidebb-hosszabb tengelytávval, illetve platós változatban is. A legkisebb változat raktere 4,8 köbméter, a maximális teherbírása pedig 905 kg lesz, míg a nagyobbnak 6,3 köbméter a raktere és 1020 kg a terhelhetősége.

Mindhárom változatot ugyan az a 120 lóerős motor hajtja, a maximális sebességük pedig 120 km/h. Akkumulátorok terén azonban már 2 lehetőség közül választhatunk, van egy kisebb 35kWh-ás opció és egy nagyobb 52,5kWh-ás. A kisebb akkumulátorcsomaggal nagyjából 160 km a megtehető hatótáv a nagyobbal pedig kb. 240 km. A töltési idő 6 vagy 8 óra körül van akkumulátortól függően.

Az E Deliver 3 ára átszámolva kb. 11,7 millió forintról (30,000 font) indul áfa nélkül, és állami támogatással pedig 8,9 millió forint (22,800 font) áfával nélkül. Összességében pedig a Maxus igen versenyképesnek számít, mivel a piacon elérhető versenytársai, a Renault Kangoo ZE és a Nissan e-NV200 árai is igen hasonlóak.

A rövid tengelytávú változatot már elő lehet rendelni, a platós változatot valamikor majd 2020 harmadik negyedévében a hosszú tengelytávú változatot pedig majd csak az év vége felé.

Jó látni azt, hogy nem csak elektromos személyautók érkeznek, hanem elektromos haszongépjárművek is. A városon belüli fuvarozás elektrifikációja is nagyban hozzájárulhat a levegő tisztaságához. A városban ugyanis egyre több és több furgont látni és a jövőben pedig csak még több lesz mivel egyre több mindent rendelünk házhoz és például a futárcégek ehhez hasonló furgonokat használnak.