A projekt célja a hagyományos hőerőművek visszaszorítása. Vannak olyan hagyományos hőerőművek melyeket csak csúcsidőben használnak, ezek üzemeltetése igen költséges és nagyon magas a károsanyag-kibocsájtásuk is. 

Hirdetés

A Tesla hosszú távú célja, hogy elősegítse ezek leváltását és újak építését, ezt pedig helyhez kötött energiatároló rendszerek kiépítésével tervezik megvalósítani. Az alapötlet nagyon egyszerű, csúcsidőn kívül az akkumulátorokat töltik a hálózatról, csúcsidőben pedig innen nyerik vissza azt a plusz energiát, amit amúgy a hőerőművek termelnének meg.

A kaliforniai Ventura megye már engedélyezte egy újabb fosszilis tüzelőanyagokkal működő hőerőmű felépítését, azonban az áramszolgáltató végül úgy döntött, hogy az erőmű helyett inkább egy energiatároló rendszert épít ki.

Múlt hónapban ki is választották a Strata Solaro-t, hogy fejlesszenek ki egy nagyobb energiatároló rendszert melynek teljesítménye 100 MW/ 400 MWh-át is elérheti. Azonban a Strata Solar helyett, inkább a Tesla Megapack lett a befutó! A Megapack-ot tavaly indította el a cég a Tesla Energy keretein belül, ez a legújabb energiatároló rendszerük a Powerpack és a Powerwall után. A jelenlegi még jobb választás az elektromos közművek számára, mint elődei voltak.

Az üzletágon belül a Tesla korábban már számos sikert ért el a Powerpack-al a villamosenergia-szolgáltatóknál. Ám a verseny egyre csak fokozódik így a Teslának is elő kellett állnia valamivel és ez lett a Megapack. A Tesla szerint ugyanis egyetlen ilyen Megapack akár 3 MWh-ás tárolókapacitással és 1,5 MW-os teljesítménnyel rendelkezik.

Mindent egybevetve a Tesla szerint a Megapack nagyjából fele akkora helyet foglal el, mint a versenytársak megoldása, 10-szer kevesebb alkatrészt igényel és 10-szer gyorsabban is lehet telepíteni, mint a jelenlegi rendszereket.

Úgy tűnik tehát, hogy a termék sikeres lesz mivel már most számos ehhez hasonló, nagyobb energiatároló projekthez választották ki a Tesla megoldását.

A projekt méretének megértéséhez jó ha tudjuk, hogy az új projekt mérete több mint háromszorosa annak a Powerpack-nak, amit Dél-Ausztráliában építettek fel és amelyet jelenleg a világ legnagyobb akkumulátoraként ismerünk.

Az új Megapack telepítése pedig már a jövő hónapban elkezdődik.