A Tesla és a Panasonic újra egyezségre jutott

0

A Tesla és a Panasonic újra egyezségre jutott, a japán akkumulátor gyártó még további három évig gondoskodik az autók akkumulátor utánpótlásról a nevadai Gigafactoryból.

A nevadai gyár, a Gigafactory 1 növekedési pályája egyszerűen lenyűgöző, igen hamar vált a világ legnagyobb Lítium-ion akkumulátorgyártójává. Kezdetben, a Panasonic 1,6 milliárd dollárt fektetett a gyárba, hogy az elérhesse a 35GWh-ás kapacitást az akkumulátorcellák gyártásában.

A Tesla pedig azt feltételezte, hogy tovább fogják bővíteni a gyárat annak érdekében, hogy kiszolgálhassák a megnövekedett igényeiket.

Azonban úgy tűnik, hogy a két cég kapcsolatában nehéz idők jöttek el, mivel a Tesla egyre inkább a saját akkumulátorok gyártása felé közeledik. Tavaly a cég például már azt is mondta, hogy a Panasonic akkumulátorcellákat a Model 3-makra korlátozzák. Mivel a Teslának a hosszútávú céljai közt a saját akkumulátor gyártása szerepel a Panasonic érthető okokból nem olyan mértékben fejlesztett, mint ahogy azt az autógyártó elvárná tőle.

Azonban a Panasonic minden nehézség ellenére is még nyitott a további fejlesztésekre és az együttműködésre is.

Most pedig végre megszületett az újabb megállapodás a két cég között. A Tesla az általa kiadott közleményben azonban nem ment bele túlságosan a részletekbe, igen szűkszavúra sikerült. Így egyelőre csak nagyvonalakban tudtuk meg azt, hogy mik is változtak.

Változtak az árazási feltételek, kitérnek a Panasonic termelési kapacitási kötelezettségvállalásaira és persze a Tesla beszerzési volumenére vonatkozó kötelezettségvállalásokra is. Megállapodtak közös beruházásokban és új technológiák kutatásában is.

Sajnos a részleteket egyelőre még nem ismerjük. Azonban ez az újabb megállapodás azt is jelentheti, hogy a Panasonic végre, hosszú idő után kibővíti a nevadai gyárban lévő gyártási kapacitását annak érdekében, hogy el tudja látni a Teslát az általa tervezett új akkumulátorokkal.

Mire is számíthatunk ezután? Milyen valós újdonságokat is hoz majd ez az új megállapodás az akkumulátorok gyártásába? Ezekre a kérdésekre valószínűleg csak a várva várt „Akkumulátor napon” kapjuk majd meg a választ.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!