Ez lett volna a 7 üléses Dyson e-autó!

0

A Dyson név nem biztos, hogy sok embernek ismerős, így gyorsan elmondjuk, hogy egy angol márkáról van szó, amit James Dyson alapított és fő profilja a porszívó! Ám Dyson úr műszaki érdeklődése nem állt meg a porszívóknál, így már 2015-ben beindítottak egy projektet 2 milliárd angol font értékben, hogy kifejlesszenek egy 7 üléses, SUV formájú, tisztán elektromos autót.

Az ötlet onnan indult, hogy a Dyson két éve megvette a Sakti nevű amerikai céget, ami szilárd elektródás akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik. A cég nagyot ígért, Li-ion akkumulátorok energiasűrűségének megduplázását és az áruk megfelezését jósolta. A fejlesztéshez szükséges anyagi háttér is megérkezett, állítólag a Dyson egymilliárd fontot költ az öt évesre tervezett akkumulátor fejlesztési programra. A saját autójuk és az új típusú akkumulátor gyártásának a beindítását 2020-ra ígérte, ám a projektet végül lefújta a cég, pedig már nem sok hiányzott a sorozatgyártáshoz!

Az alábbi videón egy működő prototípust láthatunk, valamint pár részletet a végül soha meg nem valósult autóból:

Az autóban egy 150 kWh-s akkupakk teljesített volna szolgálatot, aminek súlya elérte a 2,6 tonnát. Az ára is bámulatos lett volna, a nyitóárat 150000 angol Fontban szabta meg Dyson úr!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!