A Toyota közös céget alapít a BYD-vel – cél a vonzó elektromos autók fejlesztése

0

A Toyota és a BYD csütörtökön jelentette be a közös cégalapítást, mellyel a céljuk „a vásárlók számára vonzó elektromos autók fejlesztése”. Úgy is, hogy a Toyota a világ legnagyobb és legértékesebb autógyártója, borzasztóan lassan halad az elektrifikáció irányába.

2017-ben már bejelenttette nagyratörő terveit az elektromos autókkal kapcsolatban. Akkor azt mondták, 10 új villanyautó bevezetését tervezik, továbbá minden modelljükből lesz elektromos kivitel is. Azonban eddig még nem láttunk teljesen elektromos Toyotát a kínai piacon kívül.

Viszont sok megállapodást köt olyan cégekkel, akik valóban foglalkoznak villanyautókkal vagy akkumulátorgyártással. Tavaly a Panasonic-kal, pár hónappal ezelőtt a CATL-lel kötött megállapodást.

Az akkumulátorgyárakkal kötött megállapodásokat követően a Toyota bejelentette, hogy új közös vállalkozásba kezd Kína legnagyobb elektromos autógyártójával, a BYD-vel.

Csütörtökön pedig hivatalosan is bejelentették, hogy a cégbejegyzés megtörtént és májusban a megkezdődik a tényleges együttműködés.

A cég hivatalos neve: BYD TOYOTA EV TECHNOLOGY CO., LTD. lett. A székhelye pedig a kínai Shenzen-be került.

Az új elnök, Hirohisa Kishi, aki a Toyotától jött, így vélekedett az új cég alapításáról:

„A BYD és a Toyota mérnökei egy tető alatt fognak dolgozni kiemelkedő teljesítményű villanyautókon, amelyek kielégítik a kínai ügyfelek minden igényét. Mindezt a két vállalat erősségeinek egyesítésének és a barátságos rivalizálásának köszönhetően.”

Zhao Binggen a BYD-től pedig így vélekedik:

„A cég elsősorban elektromos járművek kutatására és fejlesztésére fog összpontosítani. A vállalat elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse azokat a magas színvonalú technológiákat, melyek még hatékonyabbá, környezetbarátabbá, biztonságosabbá, kényelmesebbé, és intelligensebbé teszik az elektromos járműveket. A jövőbeli célunk egy jövőbeli olyan közlekedési forma, mely harmonizál a társadalommal és a természettel is”

A Toyota villanyautós bejelentései általában mindig kapcsolódnak valahogy a kínai piachoz. Ez a bejelentés a BYD-vel közös vállalkozásukról sem kivétel. Mostanára elég valószínűvé vált az a tény, hogy a Toyota elektromos autós fejlesztéseit csupán az vezérli, hogy megfeleljen a kibocsátási normáknak, ez megmutatkozik abban is, hogy a most bejelentett cég is csak a kínai piacra fog dolgozni.