Ingyen viszi a szükség helyére a legyártott lélegeztetőgépeket a Tesla

0

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk bejelentette, hogy cége elkészítette az első orvosi terápiára alkalmas lélegeztetőgépeket, melyek kiszállításához a vállalat logisztikai hálózatát fogják használni, hogy minél gyorsabban, ingyen megérkezhessenek azok a kórházakba.

Az Egyesült Államok számos kórházában hiány van az említett eszközökből, ezek azonban létfontosságúak a koronavírus által súlyosabban érintett betegek megmentése érdekében. Az elmúlt hónapot figyelve hallhattuk, hogy korábbi megjegyzéseiben Musk szkeptikusan vélekedett azzal kapcsolatban, hogy további egészségügyi eszközökre lesz szükség.

A CEO úgy véli, hogy „az USA-ban átléptük a reflexiós pontot, New York kivételével”.

Musk azonban továbbra is igyekszik segíteni a szükséges felszerelések, például maszkok és lélegeztetőgépek gyártásával és szállításával. A Tesla kínai csapatának és Musknak sikerült 1000 gépet szereznie Kínából, és a hónap elején el is juttatták azokat a kaliforniai kórházakba.

A múlt héten a vezérigazgató azt is elmondta, hogy a Tesla tervezi gyorsan újranyitni a New York-i Gigafactoryt, hogy Freemont után itt is átállítsák a termelést lélegeztetőgépekre. A Medtronic egészségügyi eszközfejlesztő és -gyártó vállalattal együtt dolgozva próbálják optimalizálni a gyártási technológiát.

A mai nyilatkozatukból megtudtuk, hogy a Tesla már rendelkezik néhány FDA (Food and Drug Administration) által jóváhagyott lélegeztetőgéppel, és azt tervezik, hogy a logisztikai hálózatukat használják a kórházakba történő szállításra:

„Megvannak az első, FDA által is jóváhagyott lélegeztetőgépek. A Tesla szállítási szolgáltatásába bevont régiókban világszerte el fog kezdődni a kórházakba szállításuk. Az eszköz és a szállítási költség is természetesen ingyenes.”

Hozzátette, hogy van azért némi feltétele az eszközök igénylésének. Csak olyan kórház igényelheti, ahol aktuálisan szükség van rá, későbbi felhasználás céljából meg sem rendelhetők és nem is tárolhatók:

„Csak az a követelmény, hogy a lélegeztetőgépekre a betegeknek azonnal szükségük legyen, és ne a raktári készlet gyarapítására igényeljék. Kérem a kórházakat, hogy biztosítsanak bennünket erről.”

Musk szerint ugyanúgy, mint az élelmiszerek esetében, a pánik miatt elkezdődött a lélegeztetőgépek felhalmozása, elraktározása is, megakadályozva ezzel azt, hogy eljussanak azokba a kórházakba, ahol igazán nagy szükség lenne rájuk.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”