Tesla Gigafactory: leáll a Panasonic az akku-gyártással

0

A Panasonic bejelentette, hogy a koronavírus-járvány kitörése miatt csökkenti a cég termelését, és ideiglenesen felfüggeszti a lítium-ion akkumulátor-cellák gyártását a Nevada állambeli Tesla Gigafactoryban. A megállás előreláthatólag 14 napig fog tartani, de elnézve az Egyesült Államokban egyre inkább elhatalmasodó helyzetet, azon sem csodálkoznánk, ha hosszabb időre kellene leállítaniuk a gyártást.

A hír azután érkezett, hogy a Tesla március 20-án bejelentette, bezárja a Fremont-i és a New York-i gyárait, ám ez meglepő, ugyanis a Tesla eddig semmilyen utalást nem tett arra vonatkozóan, hogy a Gigafactory is bezárásra kell, hogy kerüljön. Jelenleg hivatalos megjegyzést a Tesla még nem fűzött a témához. Ez az a kulcsfontosságú létesítmény egyébként, ahol a vállalatok közös gyártóüzeme Kaliforniában gyártott Model 3 és Model Y modellekhez gyárt akkumulátorcellákat. A Model S és X e-autók akkumulátoraihoz Japánból származnak a cellák.

Íme a Panasonic nyilatkozata, melyet elsőként a TechCrunch tett közzé:

„A Panasonic elkötelezett amellett, hogy megóvja minden alkalmazott egészségét és jólétét. Az említettek érdekében gyárunk Sparksban (Nevada) a jövő hét elején leállítja a termelést, és 14 napra bezár. Az érintett munkavállalók teljes fizetést és ellátást kapnak ebben az időszakban is. Eddig is számos intézkedést hozott a Panasonic a létesítmény tisztaságának fokozása, a kontaktusok elkerülése, valamint az egyszerű, biztonságos és hatékony fertőzés-elkerülő viselkedés lehetővé tétele érdekében. A 14 napos időszak alatt a létesítmény intenzív tisztításon megy keresztül.”

Ezt hallva úgy is fogalmazhatunk, hogy a Tesla minden nagyobb üzemét hamarosan átmenetileg bezárják, bár a vállalat valószínűleg továbbra is folytatni fog néhány kisebb, elengedhetetlen és rendkívül fontos műveletet ezeken a telephelyeken.

A Gigafactory a TechCrunch információi szerint 3500 embert foglalkoztat, így igen jelentős (és szükséges) lépés volt a cégtől a dolgozók fizetésének biztosítása ebben a rendkívül nehéz időszakban. A gyár egyébként az akkumulátorcellák mellett más akkumulátor-alkatrészeket, villanymotorokat és energiatároló berendezéseket is gyárt, így a beszállítói lánc zavara predesztinalható a Tesla háza táján is.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”