Mégis kapott vonóhorgot a Tesla Model Y

0

Hivatalosan a Model Y nincs felszerelve vonóhoroggal, azonban „pótkocsi üzemmód” van benne, miért lehet ez?

A Tesmanian nevű portál fedezte fel, hogy az autóban megtalálható egy úgynevezett „Trailer Mode”, ami minden bizonnyal azért került bele mivel az autó alkalmas vagy alkalmas lehet arra, hogy pótkocsit vontassanak vele. Továbbá rendelkezik 7 pólusú csatlakozóval is, amin keresztül a vontatmány elektromos berendezései üzemelnek. A Model Y a Tesmanian által közzétett kézikönyvében pedig az is olvasható, hogy utánfutó csatlakoztatása esetén a pótkocsi üzemmód automatikusan bekapcsol.

Azonban a hivatalos Egyesült Államok-beli felhasználói kézikönyvében nem szerepelnek ezek az információk, tehát valószínűleg egyelőre még csak más országokban érhető el ez a funkció, például Kanadában.

Tegyük fel azonban, hogy a Model Y valamilyen körülmények között alkalmas lesz vontatásra az Egyesült Államokban. A hivatalos iránymutatások szerint a maximális terhelhetőség 1450 kg, a vonóhorog terhelése pedig 145 kg lehet úgy, hogy 5 főnél nem utaznak többen az autóban, és a felnik sem nagyobbak mint 20 coll. Összehasonlításképp a Model 3 Európában kb. 910 kilót vontathat.

Azonban, hogy megtudjuk mekkora hasznos terhet is bír el a Model Y, el kell végezni egy rövid számítást. A jármű teljes súlyából le kell vonnunk a nettó súlyát, ami a Long Range kivitel esetében: 2405 kg – 2003 kg = 402 kg. Az így kapott értékből pedig még le kell vonnunk a vontatmány horog terhelését, amely itt, ha a maximálisan megengedett értékkel számolunk, akkor: 402 kg – 124 kg = 257 kg.

Tehát 257 kg lenne az a maximális hasznos tömeg melyet a Model Y-nal elvontathatunk úgy, hogy minden tartozék, felszerelés benne van. Tehát nagyobb pótkocsi esetén óvatosnak kell lenni, mivel könnyen túl lehet lépni a maximális terhelhetőséget.

Tehát tud a Model Y vontatni? Úgy tűnik, igen, de egyelőre nem az Egyesült Államokban, és a terhelhetősége is meglehetősen kicsi. Azonban a 1450 kilogrammba belefér egy tisztességes méretű lakókocsi egy négy fős család számára minden szükséges felszereléssel, és ez talán elég is.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.