Tesla Model Y – a leghatékonyabb elektromos SUV

0

Az EPA a Tesla Model Y esetében is elvégezte a szokásos hatótávtesztjét, a kapott eredmények alapján az autó egy feltöltéssel több, mint 500 km (pontosabban 315 mérföld) megtételére képes, így a jelenleg létező leghatékonyabb elektromos SUV.

Múlt héten a gyár bejelenttette a Model Y gyártásának megkezdését és megerősítették, hogy a kiszállítás márciusban kezdődik. Ekkor azt is hozzátették, hogy sikerült javítaniuk az autó energiahatékonyságán, ami megnövekedett hatótávot eredményez.

„Az összkerékhajtás (AWD) folyamatos műszaki fejlődése miatt sikerült növelnünk a hatótávot a korábbi EPA által meghatározott 450 km-ről 500 km-re. Ennek köszönhetően tovább növekedett az előnyünk a többi elektromos SUV-val szemben.”

A megnövelt hatótáv a Model Y Long Range Dual motor verzióban, és a Performance kivitelben is elérhető lesz.

Az EPA már a web-adatbázisát is frissítette, és valóban csak a Model Y az egyetlen 500 km-es hatótávval rendelkező elektromos SUV, amiről ilyen mérés készült.

A Model Y energiafelhasználása vegyes használat mellett 1,9 l/100km-es fogyasztásnak felel meg. Ez autópályán 2,1 l/100km-re romlik, városban pedig 1,8 l/100km-re javul. Ezek az adatok, bár furcsán hangoznak egy elektromos autó értékelésében, megkönnyítik az összehasonlítást a hagyományos autókkal. 

Az alábbi táblázat a közvetlen versenytársak eredményeivel együtt:

Érdekesség, hogy az EPA szerint a Model Y ugyanolyan hatékony, sőt, bizonyos szempontok alapján hatékonyabb, mint a Model 3 Performance, kerék-konfigurációtól függően.

Az EPA a Model Y esetében nem tesz különbséget a különböző méretű kerekek között, pedig az online rendelésnél 3 különböző méret is elérhető. A Tesla weboldalán pedig csak a 19 collos kerékméretnél jelenik meg a 500 km-es hatótáv.

Az EPA Szerint egy 2020-as Tesla Model 3 Performance 19 collos kerekekkel csak 490 km-es hatótávra képes, a hatékonysága pedig 2,0 l/100km-nek felel meg.

Az utolsó összehasonlítás felettébb érdekes. Ha valóban helyesek az adatok, akkor az azt jelenti, hogy azonos konfiguráció mellett a sokkal nagyobb Model Y hatékonyabb, mint a Model 3. Ez pedig azt jelenti, hogy a Tesla jelentős mértékben növelni tudta autói energiahatékonyságát.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.