Minden, amit a Rivian R1T pickupról tudunk

0

Jelenleg a Tesla Model Y és a Tesla Semi mellett az elektromos autók szerelmesit talán a Rivian újdonsága foglalkoztatja a legjobban. Így most beszámolunk néhány új információról,ami nemrég látott napvilágot.

Az autó először a 2018-as Los Angelesi Auto Show-n lett bemutatva a nagyközönségnek, azóta folyamatosan szivárognak információmorzsák, viszont mostanra nagyjából minden kiderült már az új pickupról.

Az eredeti Tesla pickupról még a megjelenése előtt 50 000 dolláros árról szoltak a pletykák, a Rivian Picupról is hasonló árak jelentek meg. Azonban ahogy a Cybertruck esetében, itt is több változatban lesz elérhető az autó, így az ár is a típusok szerint fog változni. Egyelőre azonban nincs elérhető információ arról, hogy pontosan milyen változatok lesznek a Rivian első autójából, így csak találgatások vannak az árat illetően. 

Ami viszont biztosra vehető, hogy a Rivian 69 000 dolláros kezdő árat hirdetett meg az autónak és 2020-as megjelenést ígért még 2018-ban, viszont az is hivatalosan bejelentésre került, hogy elsőként a csúcsfelszereltséggel rendelkező változat jelenik majd meg először, feltehetően 100 000 dollár körüli áron. 

A Tesla Cybertruck jelenlegi specifikáció alapján a legerősebb pickup, ami a piacon „elérhető”, viszont a kiszivárgott adatok alapján a Rivian R1T jóval felülmúlja majd a Cybertruck tudását. Az információmorzsák alapján az autóból 3 változat fog készülni, 105 kWh, 135 kWh és egy egészen elképesztő méretű 180 kWh kapacitású akupakkal szerelt változat. Hatótáv tekintetében 230, 300 és 400 mérföldet pletykálnak az autókról, vagyis 370, 480 és 640 km-t fognak tudni megtenni egy töltéssel.

A motor teljesítménye modellenként 300 kW (402 LE), 562 kW (753 LE) és 522 kW (700 LE) lesz, ezen motorok 560, valamint 1120 Nm (az 562 és 522 kW-os változat) nyomatékra lesznek képesek. A gyorsulással sem lesz gond, 0-100 km/h gyorsulást 4,9, 3 és 3,2 másodperc alatt fogják tudni teljesíteni. Végsebességük egyeségesen 200 km/h lesz. 

A Tesla Cybertruck-kal ellentétben a Rivian R1T egy egészen átlagos kinézetű pickup lesz majd. Feltehetően az első fényszórók szabályozási követelmények miatt változni fognak, de a többi dizájnelem valószínüleg változatlan lesz a megjelenés napjáig. Ez pedig egy rendkívül jó hír, hiszen a kiszivárgott és eddig megjelent hivatalos képek alapján a Rivian R1T egy egészen szemrevaló járgánynak sikerült. Nemrég kiderült, hogy az autó egy egészen új, eddig nem ismert kék színben is elérhető lesz.

Míg a Tesla a pickupját illetően elhagyta az eddig megszokott Model megnevezéseket, a Rivian (talán a Teslától tanulva) egyszerűen Model R1T-nek nevezte el a pickupot, ahol a T az angol Truck szóra utal. Hasonló név alatt fog megjelenni feltehetően 2021-ben a 7 személyes változat is, a Rivian R1S, ahol az S az angol SUV rövidítéséből származik. 

Ahogy a cikk elején említettem, a Rivian R1T 2018-ban volt bemutatva a Los Angelesi Auto Show keretében, azóta pedig sok pletyka került napvilágra, ugyanakkor már megerősített hír, hogy a Rivian R1T gyártása folyamatban van. 

Így nem elképzelhetetlen, hogy a gyártó által ígért 2020-as megjelenés tartható lesz és az első darabok kiszállításra kerülnek 2020 végén. Ismét meg kell azonban említeni, hogy ezek a csúcskategóriás R1T modellek lesznek. Az olcsóbb, gyengébb felszereltségű modellek megjelenéséről semmilyen hírrel nem rendelkezünk jelenleg. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!