Tesla védte meg a tulaját Ausztráliában

0

Talán már mindenki hallott a pusztító bozóttűzről, amely Ausztrália hatalmas területeit érintette. A még ma is égő tüzek hatalmas pusztítást vittek véghez, ennek következtében sokaknak menekülnie kellett és sokan ezt autóval tették meg.

Itt pedig előjött számos újabb előnye az elektromos autóknak a hagyományos belső égésű motorral szereltekkel szemben. Legalábbis egy canberrai Tesla tulajdonos, Garry Thorpe szerint. Garrynek egy Tesla Model 3 Standard Range-e van, amely elmondása alapján nem csupán „zseniális”, hanem meg is védte őt és a családját a mindent beterítő, szinte belélegezhetetlen füsttől.

Egy helyi elektromobilitással foglalkozó Facebook-csoportban mesélte el történetét. A tűzriadó kiadásakor éppen egy Új-Dél-Wales partjai közelében fekvő nyaralóban voltak, ahonnan mindenkit egy strand közelébe tereltek, amelyet a hatóságok biztonságosabbnak ítéltek.

Ezen a ponton Garry elmondása alapján a szél iránya megváltozott és erőteljesen az ő irányukba kezdte el fújni a füstöt. Ebben az eléggé ijesztő helyzetben jött jól, hogy anélkül tudták használni a légkondicionálót és keringetni a levegőt, hogy járt volna az autó belsőégésű motorja. Ráadásul, hála a szűrőnek, alig tudott bejutni füst az utastérbe. Továbbá mivel a hagyományos motor működéséhez viszonylag tiszta levegőre van szüksége, egy ilyen extrém helyzetben – amire a legtöbb autó nincs felkészítve – könnyen meghibásodhat a levegő nagyon magas szállópor és füstgáz koncentrációja miatt. Ez duguláshoz vezethet, illetve gátolhatja az égési folyamatot.

Garry rámutat arra is, hogy valóban használhatók az elektromos járművek vészhelyzeti szituációkban is és nincs probléma a töltésükkel sem. Mikor ez az egész elkezdődött, az autó akkumulátora 90 százalékon állt és annak ellenére kibírt egy három napos időszakot, hogy folyamatosan ment a légkondicionáló és más funkciók is. Még azt is hozzátette, hogy könnyebb volt villamos energiát találni az autójához, mintha benzint vagy dízelolajat keresett volna. Mivel a legtöbb helyen vagy elfogyott, vagy ki sem nyitottak a benzinkutak. A tüzek közelében a legtöbben nem is tárolnak túl sok üzemanyagot biztonsági okokból.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.