Az USA-ban bekeményítettek az alapjárat ellen

0

A törvények, amelyek szabályozzák az alapjárati motorok használatát az USA egyes részein már jó ideje hatályba léptek azonban ezek betartatása eddig nem volt túl hatékony. Most azonban New Yorkban és Washington DC.-ben is bekeményítettek. New Yorkban vérdíjat tűztek ki ezekre az autókra, így a bejelentők akár több ezer dollárt is kereshetnek szabadidejükben, a fővárosban pedig telefonos applikációval segítik a bejelentést.

Torontóban 1996 óta él ez a törvény, a légszennyezés csökkentésére, de a város vezetés nem veszi komolyan ennek betartását. A város egy külön telefonszámot és egy weboldalt is fenttart de hiába. 2018-ban 2000 autós kapott figyelmeztetést a CBC szerint azonban mindegyikük megúszta a büntetést.

Palo Altóban, Kaliforniában, 2018-ban fogadtak el egy anti-alapjárat törvényt mely minden járműre vonatkozik, de különös stratégiát választottak ennek betartatására. Bevezették a brochure-in-lieu-of-penalty” vagyis „brossúra a büntetés helyett” stratégiát, a város elkezdett információs kártyákat készíteni a motor alapjáraton való járatásának káros környezeti hatásairól, mivel a város vezetése úgy gondolja, hogy az ilyen autósok szabályozása túl nagy feladat a rendőség számára.

New York azonban egy fokkal komolyabban vette a dolgot, a bejelentőnek, ha a bejelentett személyt bűnösnek találják, a bírság 25%-a jár jutalmul. Ami elég jól hangzik mivel a büntetések 350$-2000$ között mozognak. Ez a program 2018 februárjában indult, azonban a városban már a ’70-es évekre visszanyúlik. A 2018-as felkapottságát pedig George Pakenham Wall Street-i bankárnak és további tiszta-levegő aktivistának köszönheti, akik ekkor az ügy mellé álltak.

Washington még nem kínál jutalmat a bejelentőknek, de ez helyett létrehoztak egy mobil applikációt, amivel könnyedén bejelenthetjük a szabálytalankodókat. Az alkalmazás működése egyszerű, pár képet kell csupán lőni a szabálytalankodó járműről és annak rendszámáról, esetleg ha van rajta céglogó, akkor arról is.

A város vezetés azonban nem csupán a lakosság bejelentéseire támaszkodik, a főügyész nyomozást indított a Greyhound cég ellen melynek 50 buszát kapták szabálytalanságon és 216.000$ büntetést szabtak ki rá.