Hirdetés

A kitérő manőver teszt, ismertebb nevén a jávorszarvas teszt, arra szolgál, hogy egy autó mennyire biztonságosan tud kikerülni egy hirtelen felbukkanó akadályt. Az elnevezés Svédországból ered ahol 1970 óta végeznek az új autókon hasonló teszteket. A jávorszarvasok, akár 800 kilósak is lehetnek és a gímszarvassal ellentétben nem szökellnek tova az úton, ha valami közeledik feléjük, hanem csak úgy ácsorognak tovább, mintha mi sem történne, ezért tényleg csak kikerülni lehet őket.

A teszt nemzetközi hírnevet 1997-ben szerzett, amikor a Mercedes-Benz A osztályú autója megbukott ezen a teszten, a gyors manővertől felborult az autó. A teszt után számos változtatást végzett a Mercedes, hogy biztonságossá tegye az A osztályos autóit (ami végül az ESP menetstabilizátor kifejlesztését vonta maga után.)

A km77 csapata már májusban letesztelte a Model 3 Long Range-t, ami akkor is kitűnően vette az akadályokat. Most fél évvel később, a tesztpálya új burkolatot kapott és a videót készítő csapat nem tudta kihagyni, hogy a közel 52.000 kilométert futott hármas modellt újra a “jávorszarvasok” közé engedje.

Hirdetés

A km77.com szerint, a Tesla Model 3 Long Range (AWD) még mindig példaértékű elektromos autó! A 83 km/h-s sebesség mellett is kitűnően reagált ezeken a teszteken a legkisebb Tesla.

Ismét kiemelték, hogy a Tesla Model 3 viszonylag nagy tömege ellenére is nagyon stabil e-autó, köszönhetően rendkívül alacsony súlypontjának és az ideális súlyelosztásnak. A fenti videó pedig magáért beszél!

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/