Egy hiánypótló villámtöltő létesül Veszprém és az Osztrák-Magyar határ között nagyjából félúton, a Somló-hegy lábánál. A töltő a Cornus pálinkákat készítő Somló Spirit Pálinkaház főzdéjének udvarán lesz telepítve a hetekben, és egyelőre díjmentesen használható majd a nap 24 órájában nyitvatartástól függetlenül. A töltő telepítését a pálinkaház és az Optimum Way közös erővel kivitelezi.

Hirdetés

“Elkötelezettek vagyunk az elektromos autózás iránt, így nem volt kérdés, hogy ha a feltételek adottak lesznek, szeretnének telepíteni egy villámtöltőt”

Árulta el beszélgetésünk során Fehér Péter a pálinkaház tulajdonosa.
Péter elárulta még, hogy a töltő részben az e-ON hálózatáról, részben pedig saját napelemes rendszerről fog üzemelni. Elhelyezése a pálinkafőzde bejárata mellett lesz közvetlenül a 8-as főútról a Somló-hegyre vezető hamarosan megújuló aszfaltos út mellett.

Az Enel X gyártmányú egység CSS és CHAdeMO csatlakozóval és egy Type2-es kábellel lesz ellátva.
A töltést egyidejűleg egyik villámtöltő csatlakozón 50kW-tal és mellette Type2-es csatlakozással 22kW-tal tudják majd igénybe venni az erre alkalmas autók.

Veszprémből az országhatár felé indulva a 8-as (E66) számú főút mentén egyenlőre nincs villámtöltési lehetőség. Akinek Szentgothárd, Körmend felé vezetett az útja, annak eddig a Sárvár felé kellett kerülnie, vagy Szombathelyen igénybevenni valamelyik DC töltőt, ami erős kerülő, ha mondjuk Körmendnél szerettünk volna kilépni az országból. Ezzel a villámtöltővel egy székesfehérvári töltés után kihagyható az amúgy is terhelt veszprémi töltő, mert Székesfehérvár és Somló között mindössze 90km a távolság, amit egy kisebb hatótávú autóval is teljesíteni lehet, majd egy somlói töltés után a 8-as úton haladva 120km a következő villámtöltő Fehringben. A Somlói töltés közben pedig gyönyörködhetünk a hegyben, megnézhetjük a pálinkafőzdét (utasaink megkóstolhatják a kiváló pálinkákat), vagy ehetünk egy jót a Hegykapu étteremben.

Egy kérdés maradt már csak hátra, az pedig, hogy mikortól elérhető?
Péter elmondása szerint a kábelek már a helyükön vannak, a töltő egység a pálinkaház raktárában pihen (erről meg is bizonyosodtunk) az alapozást a héten megkezdik. Reményeik szerint egy hónapon belül üzembe is áll a töltő, de ez nagyban függ a bekötőút aszfaltozásának ütemtervétől, mivel a töltőhely egységes burkolatot kap a megújuló úttal.

Természetesen az átadásról azonnal értesítünk Titeket!