A Tifon elsőként adott át Horvátországban elektromos gyorstöltőket a legforgalmasabb A1-es és A6-os autópályákon

0

2019.04.16-án a MOL Csoport tagja, a Tifon üzembe helyezte Draganić Sjever töltőállomásán az első, MOL Plugee márkanév alatt üzemelő gyorstöltőt. A vállalat egyúttal további 6 töltőállomáson is átadott 1-1 gyorstöltőt. Ezek a legelső gyorstöltők, amelyeknek köszönhetően az elektromos járművek is akadálytalanul közlekedhetnek a Zágrábot és Rijekát összekötő autópályákon – egyúttal pedig az elsőként telepítettek abból a számos gyorstöltőből, amelyeket a turistaszezon előtt a Zágráb-Split útvonalon üzembe helyeznek, lehetővé téve ezzel az elektromos járművek közlekedését az egész szakaszon.

A Tifon így a horvát energiapiac egyik első olyan résztvevője lesz, amely a közelgő turistaidényben korlátlan és jóval egyszerűbb közlekedést tesz lehetővé az elektromos járművel utazóknak. Május végére a Tifon a dobrai és a jasenicei töltőállomásaira is telepít gyorstöltőket, várhatóan a szezon kezdetégi összesen négyet, így mindent együtt véve 11 gyorstöltő fog a felhasználók rendelkezésére állni.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

A gyorstöltők kiépítése az Európai Unió által az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül társfinanszírozott NEXT-E projekt részét képezi, amelyben a Tifon a MOL-csoport tagjaként vesz részt. Közép-Kelet-Európában a MOL-csoport rendelkezik az egyik legkiterjedtebb töltőállomás-hálózattal, a három évvel ezelőtt elfogadott MOL 2030 stratégia pedig meghatározza a vállalat fő fejlődési irányát a következő időszakra” – mondta el Tóth-Fekete Róbert, a MOL csoport e-mobilitás vezetője. E stratégia egyik alapvető célja az, hogy a felhasználók első számú választásává váljon. A NEXT-E-projektnek köszönhetően a vállalatcsoport elektromos töltőkkel bővíti töltőállomásait, és ezáltal is megfelelve a felhasználói elvárásoknak, azonban -mint ahogy eddig is- saját beruházásból is fejleszti töltőhálózatát.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

A MOL Plugee gyorstöltőket Siniša Komnenović, a Tifon elnök-vezérigazgatója adta át a média képviselői előtt.

„A Tifon immár négy zágrábi töltőállomásán várja gyorstöltőkkel az elektromos autókkal közlekedő fogyasztókat. Emellett elsőként vezettünk be Horvátországban elektromos gyorstöltőket hazánk legforgalmasabb A1-es és A6-os autópályái mentén. Mindez megfelel a NEXT-E-projektben részt vevő konzorcium tagjaként követett fejlődési stratégiánknak, valamint azon szándékunknak, hogy a globális trendeket követve – különösen a környezetvédelem terén – a lehető legjobb minőséget kínáljuk vevőinknek. Az idei év eleje óta, Európa-szerte érdeklődnek a vevőink azzal kapcsolatban, hogy biztosítjuk-e az elektromos járművek számára a tengerpart és az ország belső része közötti összeköttetést elektromos töltőkkel, és immár büszkén jelenthetjük be, hogy a mai naptól kezdve ez az összeköttetés már létezik. Nagy nap ez a horvát idegenforgalom és a horvát gazdaság egésze számára, valamint óriási lépés a felelősségteljes és hatékony energiagazdálkodás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése felé is, amely a Tifon mint felelős vállalat számára kiemelkedően fontos cél” – mondta a Tifon elnök-vezérigazgatója.

A Tifon-kutakon rendelkezésre álló, MOL Plugee márkanevet viselő Efacec gyártmányú DC 50 kW-os gyorstöltők minden releváns töltési szabványt (AC- és DC-töltés) támogatnak, lehetővé téve ezzel különböző elektromos járművek feltöltését. Az AC-töltés legfeljebb másfél órát, a DC-töltés pedig 25-35 percet vesz igénybe. Az elektromos töltők használata a bevezetést követően egy hónapon át (május 16-ig) ingyenes, majd a továbbiakban a normál (AC) töltés 54,90 kuna (kb.2360 Ft), a gyors (DC) töltés pedig 74,90 kuna (kb.3220 Ft) lesz alkalmanként. Az igénybevétel módja egyezik a Magyarországon bevezetett megoldással, shopban megvásárolva, majd a töltőállomáskezelő kollégának bemutatva a nyugtát elindítja és amennyiben befejeztük a töltést, le is állítja számunkra az oszlopot.

A töltőállomások listája:

  • BP Tifon, Baneki 18, 10010 Buzin
  • BP Tifon, Mrzljaki 118, 47000 Draganić
  • BP Tifon, Pod Javorovom kosom 30, 51300 Ravna Gora
  • BP Tifon, Slavonska avenija 110, 10000 Zagreb
  • BP Tifon, Mrzljaki 116, 47000 Draganić
  • BP Tifon, Karlovačka cesta 88, 10250 Lučko
  • BP Tifon, Ljubljanska avenija 10, 10000 Zagreb

Egyéb információk-angol nyelven-: https://molplugee.hr/en

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!