Sokszor merül fel ismerősökkel való beszélgetés kapcsán, hogy mi lesz az elektromos autók akkumulátoraival, miután azok már nem lesznek alkalmasak arra, hogy megfelelő szintű energiával lássák el azt az autót, amibe elsőként beépítették. Ilyenkor előkerül mindig, hogy mivel ez nem megoldott, ugyanolyan szennyező egy e-autó, ha nem jobban ezen “probléma” miatt.
Pedig a jelenség egyre inkább megoldott, a nagy autógyártók már most rendelkeznek újrahasznosító, vagy “második életet” biztosító programokkal azon akkucsomagoknak, amik már kiszolgálták az idejüket.

Így van ezzel természetesen a Volkswagen is, hiszen januárban már elkezdték kidolgozni azt a nagyszabású tervet, aminek értelmében a németországi Salzgitter mellett egy újrahasznosító telepet hoznának létre, ami kezdetben is már évi 1200 tonna akkumulátort tudna feldolgozni! A mérnökök már kidolgozott koncepciókat alkalmazhatnak majd itt, amik legfőbb célkitűzése az elhasznált akkumulátorok nyersanyagainak kinyerése és újrafelhasználása. A salzgitteri telep után pedig továbbiak létesítése kezdődhet meg a további években.Ezen mérnökök egyik vezetője, Thomas Tiedje (Head of Technical Planning) szerint már 10 éve tartanak a kutatások, hogyan tudják visszanyerni az elhasznált akkucsomagokból az olyan értékes nyersanyagokat, mint a kobalt, lítium, magnézium és nikkel.

Ezzel egyrészt a vállalat Co2 kibocsájtását csökkenthetik, másrészt az új akkucsomagok előállítási költségeit is csökkenteni lehet. Ezen fejlesztési technológiák természetesen be kell kerüljenek az akkumulátorok tervezési fázisaiba is, hogy azok szétszerelésekor minél könnyebb dolga legyen az újrahasznosító telepek dolgozóinak! Ezen fejlesztések pedig biztosan benne lesznek az I.D. család akkumulátoraiban is. A hosszútávú cél az akkumulátorok 97%-os újrahasznosítási rátájának elérése!

Hirdetés

Várjuk a véleményed az új fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. Regisztrálj még ma! “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/