Xiaopeng Motors, esetleg hallottátok már a nevüket valahol? Ne aggódjatok, mi is csak egy tavalyi bejelentésük kapcsán olvastunk róluk. De a helyzet megváltozott, hiszen nem komolyabb dologgal álltak elő, mint egy Tesla klón tervével.

A bevezetőben olvasottak hallatán sokan csak legyintenének, egy újabb kínai koppintás, csak most e-autót másolnak le éppen. Igen ám, viszont a startup mögött olyan befektető-óriások állnak a pénzükkel, mint az Alibaba és a Foxconn, a Xiaopeng támogatására szánt összeg pedig 348.000.000 dollár!

Még tavaly hallatott magáról először a Xiaopeng Motors, akik elő is álltak egy e-autó koncepcióval, aminek megalkotásában erős szerepet játszott a “Tesla-hatás”, a koncepció neve mutatta is eredetét, hiszen egyszerűen csak “Tesla klónnak” nevezték el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2014-ben indult startup vezetője, Henry Xia be is ismerte, hogy teljesen lenyűgözte a Tesla és hogy az összes szabadalmuk tulajdonképpen nyílt és bárki felhasználhatja.

Hirdetés

Egyelőre nem tisztázott, hogy a Xiaopeng tervezi-e bármely szabadalom felhasználását, de az valószínű, hogy az akkupakk felépítése nagyon hasonló lesz. A Tesla akkuiról mi is írtunk pár szót itt, itt és itt. Ebben a járműben a tervek szerint a hatótáv 300 km lesz és önvezető technológiák fogadására is elő lesz készítve. Más adat egyelőre nincs róla.
Persze nem csak a felhasznált technológiákról van szó, elég csak a belső dizájnelemek hasonlóságára felfigyelni. A fenti és a lenti képen is egy Xiaopeng és egy Model S belső látható, mindkét képen a Tesla van jobb oldalon.

A gyártás kezdetben kis darabszámmal kezdődne. Joe Tsai, az Alibaba executive vice chairman pozícióját betöltő vezető is nyilatkozott:
“Az intelligens közlekedésnek megvan a lehetősége arra, hogy az egyik leggyorsabban növekvő ágazattá váljon, ami óriási hatást gyakorol majd az emberek mindennapi életére. Az XPENG Motors ötvözi az internet, a mesterséges intelligencia és a hagyományos gyártás előnyeit. Az Alibaba nagyon izgatott a közös munka miatt az XPENG Motors-szal, célunk hogy felgyorsítsuk az integrációt és az innovációt az ágazatok között, ami gyorsabb fejlődést eredményez az intelligens közlekedésben.”

[ult_buttons btn_title=”Ide kattintva követhetsz minket a Facebookon is!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”Defaults-facebook-square” icon_size=”40″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;”]
[ult_buttons btn_title=”Csatlakozz a legnagyobb Magyar Elektromos autó tippek és kérdések Facebook csoportunkhoz!” btn_link=”url:http%3A%2F%2Feautoklub.com%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”Defaults-comments” icon_size=”30″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”2″ btn_font_size=”desktop:14px;” btn_font_style=”font-weight:bold;”]