Szeptemberben több elektromos autó talált gazdára, mint dízel

0

Öt évvel ezelőtt még jócskán a dízel üzemű autók voltak a legnépszerűbbek az európai piacon és az eladott autók több mint a felét tették ki. Azonban a dolgok változnak és az elektromos meghajtás egyre népszerűbbé válik, ezzel párhuzamosan pedig csökken a hagyományos autók piaci részesedése.

A JATO Dynamics legfrissebb 27 európai piacra kiterjedő kutatása szerint szeptemberben 1,3 millió autót értékesítettek melyek 25 százaléka, tehát 327,800 jármű rendelkezett elektromos meghajtással vagy teljesen elektromos volt.

Ez rekord eredménynek számít a piaci részesedés tekintetében is. Továbbá ez az első alkalom, hogy több elektromos autót értékesítettek, mint dízelt. Mindeközben 10 évvel ezelőtt még 55 eladott dízelautóra csupán egy elektromos autó jutott. 

Az elektromos autós eladások 139 százalékkal emelkedtek az előző évi szeptemberi adatokhoz képest, bár ezek többsége (53 százalék) még mindig hibrid.

  • Összesen 327,800 darab elektromos meghajtással rendelkező autót értékesítettek, ezeknek összesen 25 százalék a piaci részesedésük.
  • Teljesen elektromos modellekből 154,000 darab fogyott, és 12 százalék a piaci részesedésük. 
  • A hibrid járművekből 173,800 darabot adtak el, ami 13 százalékos piaci részesedést jelent.

A különböző üzemű járművek számának alakulása 2011 óta:

Szeptemberben a legkeresettebb elektromos autónak a Tesla Model 3 számított ebből 15,702 darabot adtak el, a második helyen a Renault Zoe áll 11,023 eladott példánnyal őket pedig a Volkswagen ID.3 követi 7,897 értékesített modellel. A plug-in hibridek közül pedig a Mercedes A osztály bizonyult a legnépszerűbbnek ebből 4,782 darabot adtak el.

A JATO Dynamics szerint a Tesla értékesítései a tavalyi adatokhoz bizonyítva 5 százalékkal visszaesett, miközben a Volkswagen 325 százalékkal a Renault pedig 211 százalékkal tudta növelni az eladásait. Ami az új Zoe és az ID.3 népszerűségének köszönhető.

A közepes méretű autók kategóriájában pedig meghajtástól függetlenül a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb maga mögé utasítva a Volkswagen Passatot és a 3-mas BMW-t. Bár az is jól látszik, hogy ez a szegmens, mint az összes többi szinte eltörpül az SUV eladások mellett.