Hiba mentőövet dobni az olajiparnak

0

A kialakult helyzetben nem szabad kimenteni az olajipari társaságokat, sajnos azonban valószínűleg mégis ez fog történni – Trump ugyanis éppen ezen szorgoskodik. Mint tudjuk, az olaj árfolyama az Egyesült Államokban nulla alá süllyedt, ilyen pedig eddig soha nem fordult még elő a történelemben. Ha közérthetően meg szeretnénk fogalmazni, hogy mi is a helyzet: ez a zuhanás azt jelenti, hogy a termelők fizetnek a vásárlóknak azért, hogy elvigyék tőlük az olajat. Fontos, hogy az adatok az amerikai típusú könnyűolajra vonatkoznak, és a májusi jegyzés aktuális árai ezek, júniusra már +20 dolláros árfolyamot jósolnak az elemzők. [Ez lényegében azt jelenti, hogy az a vásárló, aki a vételi opciót jelentő joggal rendelkezik, a májusi teljesítéskor pénzt kap az olajkitermelőtől azért, mert olajat „vesz” tőle. – a Szerk.] Sok oka van a jelenségnek, de az óriási túlprodukció a piacon mindenképp az egyik vezető közülük.

Hogy mi lehet a megoldás Trump szerint? Fizetni akar az olajtársaságoknak, hogy hagyják az olajat a földben. Gyakorlatilag tehát azért fognak pénzt kapni a vállalatok, hogy ne csináljanak semmit. Érdekes elgondolás.

Milyen előnyei lehetnek annak, ha pénzt adunk az olajiparban vállalkozóknak pusztán azért, mert léteznek? Vagy talán annyira törékenyek lennének pénzügyi szempontból, hogy túlélésükhöz szükségük van erre? Na ne nevettessenek. Ez a világ történetének egyik leggazdagabb iparága, ha nem a leggazdagabb, és máris milliárd dolláros támogatásokat kap a világ minden tájáról, köztük az Egyesült Államoktól is. Teletömik pénzzel és mesterségesen tartják továbbra is a csúcson ezt az ágazatot, miközben kezd egyértelművé válni (az igények, a kereslet mutatóiból is, függetlenül a járványtól), hogy nem erre van a jövő. Egy durva hasonlattal élve olyan ez, mintha egy heroinfüggőnek azért fizetnének, hogy megszerezze a cuccot, de ne lője be magát.

Elon Musk most sem rejtette véka alá a véleményét:

Lenne itt más, észszerűbb opció is: fogjuk a támogatásokra szánt pénzt, és használjuk fel tiszta, megújuló energia előállítására. Mára már teljesen egyértelmű, hogy át kell térnünk az olajról az elektromos szállításra, a napenergiára és a szélre.

Robert Reich, az Egyesült Államok volt munkaügyi minisztere is úgy gondolja, hogy nem szabad beleavatkozni az olajipari történéseibe:

„Nem szabad megpróbálnunk mesterségesen támogatni az olajárfolyamokat. Nem szabad kimenteni az olajipari társaságokat. Fel kell gyorsítanunk az átállást a napenergiára, a szélre és más nem fosszilis üzemanyagokra.”

Meg kell állítanunk a bolygónk elleni pusztítást. Kaptunk most egy újabb figyelmeztetést a koronavírus formájában, melynek hatására újra bebizonyosodott az, hogy mennyire jó tiszta levegőt szívni a nagyvárosokban, vagy az, hogy ha otthon maradunk, akkor talán a probléma nem is a vírus, hanem sokkal inkább az olyan politika, amely gyakorlatilag jutalmazza azokat a nagyvállalatokat, akik részt vesznek mind a bolygó, mind pedig emberek millióinak elpusztításában. Okosabban kell cselekednünk, az olajipari társaságok támogatása pedig teljesen ellentétes ezzel.

Meg kellene fordítani a gondolkodást. Nem ezért kellene pénzt adni a vállalatoknak, hogy ne szennyezzék a közös környezetünket, hanem a legnagyobb kibocsátású vállalatokat, melyek évente százezres nagyságrendű halálesetet okoznak a légszennyezés következtében (és ez csak az USA), a lehető legnagyobb mértékben meg kellene adóztatni. A pénzt pedig a zöld energiák és a zéró kibocsátású közlekedés finanszírozására kellene fordítani, nem pedig az olajlobbi legnagyobb képviselőinek a zsebébe kéne nyomni.

Az olajtársaságok kimentése tehát semmiképpen sem bölcs lépés, de ha azt akarjuk, hogy összeomoljon a gazdaságunk, akkor a legjobb úton járunk.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”