Képtelenség letaszítani a trónról a másfél millió forintos Wuling Minit

0

Kínai legnépszerűbb elektromos autója immár hónapok óta rendületlenül tartja első helyét az eladási lista élén, egyszerűen képtelenség onnan lelökni. Ez több tényezőnek is köszönhető, de ezek közül is talán a legfontosabb az ára: a Wuling Hong Guang Minihez Kínában csak 28 800 jüanért, azaz körülbelül 1,4 millió forintért hozzá lehet jutni.

Azért ez egy igen kellemes összeg, még ha csak egy valóban miniautóról is beszélünk. Tengelytávja 194, hossza 292, szélessége 150, magassága 162 centi. Teljes tömege körülbelül 665 kilogramm. A gyártó azt állítja, hogy négy ember elfér benne, és a hátsó ülések lehajthatók, ha tárolóhelyre lenne szükségünk.

Froggy, az európai utakra tervezett olcsó kínai elektromos városi kisautó.

A jármű a kínai állami tulajdonban lévő SAIC Motor, a Wuling Motors és az amerikai General Motors autógyártó partnerségével készül. Az autó tudása az alábbi főbb pontokban olvasható:

  • Két akkupakk opció:
    • 120 km hatótáv a 9,3 kWh kapacitású akkupakkal.
    • 170 km hatótáv a 13,9 kWh kapacitású akkupakkal.
  • Végsebesség: 100 km/h
  • 20 kW csúcsteljesítményű elektromos motor, 85 Nm nyomatékkal
  • 4 ülés
  • 741 literes csomagtér, lehajtott hátsó ülésekkel számolva.

A Hong Guang Mini tavaly nyáron jelent meg és rögtön sikert aratott, de még mindig csak Kínában értékesítik. Egyes jelentések azt sejtetik, hogy más piacokra is eljuthat, méghozzá Európába is, itteni viszonylatban is igen kedvező áron. Az első pletykák ezzel kapcsolatosan 9900 euróról szólnak. Az európai feltételeknek is megfelelő autó Nikrob néven lesz majd kapható a kontinensen, elsőként Lettországban.

Addig is, a vásárlók meghódítása folyamatosan zajlik Kínában, 2021 júliusában 30 706 darabot adtak el belőle, ezzel pedig hónapok óta tartja a havi 30 ezres eladási darabszámot. Alább az Insideevs magazin grafikonja az autó produkciójáról, bámulatos.

Ha így mennek a dolgok, akkor akár a 200 000 eladott Wuling is meglehet az idei év végére, összesen pedig 320 000 darab körül, a tavaly nyári premier óta.

Darabszámok tekintetében a második helyezett ebben a hónapban is a Tesla Model 3, ez fele annyi eladást produkált, mint a Wuling, de hát maradjunk annyiban, hogy nem is egy kategória a két autó.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!