Korando e-Motion néven érkezik az első elektromos SsangYong

0

Ahogy halad előre az autóipar átalakulása az elektromosítás felé, úgy jelentik be sorra a kisebb méretekben játszó gyártók is, hogy felveszik kínálatukba az elektromos autókat. Szerencsésebb esetben nem csak plug-in hibrid formában, hanem tisztán elektromos meghajtással szerelve. Utóbbi megépítése és fejlesztése drágább móka, de legalább nem odázza el a végső döntés meghozását, ami a belsőégésű motor elhagyása.

A SsangYong Motors tevékenysége idehaza is ismert, olyan járművek révén, mint a Tivoli, vagy éppen a Korando SUV. A SsangYong eddig nem siette el az elektromosítás terén a teendőket, de legalább nem hibridekkel alibiznek, hanem rögtön egy tisztán elektromos modellel rukkoltak elő. Sajtónyilatkozatuk szerint az első tisztán elektromos autójuk Korando e-Motion néven érkezik meg. A megjelenés dátuma is meglepően őszinte, hiszen nem majd csak 1,5-2 év múlva érkezik az autó, hanem már idén augusztusban Európában lesznek az első tisztán elektromos darabok. Az első hírek a típusról amúgy már 2018-ban napvilágot láttak (e-SIV), sőt tanulmányautó szinten már 2010-ben hallatta hangját a SsangYong, KEV1 néven. A most beharangozott elektromos Korando teljesítményéről csak találgatás van, ami 140 kW-ról szól, 150 km/h-s végsebesség mellett. Ha az e-SIV 2019-es tanulmány adatait vesszük alapul az érkező Korando esetében, akkor LG cellás akkupakkról beszélhetünk, 61,5 kWh kapacitással, közel 300 km valós kilométernyi hatótávval.

A Korando e-Motion fejlesztése a cégen belül E100 kódnéven futott eddig és bár már augusztustól megkezdődik az autók Európába szállítása, maga a premier majd csak idén októberben várható, addig vélhetően a készletek feltöltése várható. Az árusítás megkezdésére kijelölt első országok között van Anglia, míg érdekes módon a márka hazai piacán (dél-korea) nem tudni, mikor jelenik meg az elektromos Korando. Azonban nagy darabszámokat nem várhatunk sajnos. A Ssangyong elmondása szerint a tejes autóipart sújtó félvezetőhiány náluk is problémákat okoz a gyártási darabszámok tekintetében.

A Korando e-Motion ráadásul csak az egyik része a Ssangyong meglepetésének, hiszen elmondásuk szerint már egy másik elektromos modellel is készülnek, ami egy közepes méretű SUV és jelenleg J100 néven fut a cégnél. Ennek érkezése csak jövőre várható. Az új járművek eljövetele egyben egy teljes strukturális átszervezést is magával hoz. A márka szerint napjainkban az autóipari átalakulások rengeteg lehetőséget tartogatnak mindenkinek, aki élni akar a lehetőséggel.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!