Élesítette a Tesla a sofőrt figyelő kamerarendszert

0

Az önvezető autók kora még messze van, addig sok-sok fejlesztésnek kell megtörténnie és ezzel együtt valószínűleg komolyabb hibák és balesetek is bekövetkeznek majd, amiből persze végül le lehet vonni a tanulságokat és végső soron a rendszer fejlesztésére lehet azokat fordítani.

Pár hete attól a texasi autóbalesettől volt hangos a sajtó, melyben 2 ember halt meg. Erről már biztos mindenki hallott, a lényeg annyi, hogy a szerencsétlenül járt Model S vezetőülésében nem ült senki és egyből mindenféle agyszülemények születtek. Melyben a Tesla Autopilot vagy inkább az FSD rendszert hibáztatják. Azonban az autóban nem volt bekapcsolva semmilyen vezetéstámogató rendszer.

A napokban végre megérkezett a 2021.4.15.11. frissítés. Azokban az autókban melyekben megvan a kabin kamera és ahol ez a verzió letöltődött és települt, az autó élesítette (hivatalosan is) azt a kamerát, ami a sofőr arcát figyeli és elemzi a látottakat. Ez egyrészt megerősíti a rendszert abban, hogy a sofőr valóban a helyén ül, másrészt abban, hogy figyeli is az utat (Autopilot and Full Self-Driving pack megléte esetén). A frissítés leírásában az alábbi megjegyzés olvasható a funkció mellett:

„A visszapillantó tükör felett elhelyezkedő utastéri kamera mostantól észlelheti és figyelmeztetheti a vezető figyelmetlensége setén, ha az Autopilot be van kapcsolva. A kamera adatai nem hagyják el magát az autót, ami azt jelenti, hogy a rendszer nem tud információkat menteni vagy továbbítani, hacsak az adatmegosztás nincs engedélyezve.”

A Tesla továbbá azt is egyértelművé tette, hogy (jelenleg még) ez az adattovábbítás kikapcsolható a “Controls > Safety and Security.” menüpontban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!