Akkugyártás is lesz a Mercedes-Benz stuttgarti Kampuszában

0

Egyre több információ lát napvilágot a Mercedes-Benz azon törekvéseiből, aminek a végén egy komplett gyártó és fejlesztőközpont megépítése áll Stuttgartban, pontosabban a város egyik részén, Stuttgart-Untertürkheimben. A központ neve Mercedes-Benz Drive Systems Campus lesz. Az üzem központi részén magára az elektromos meghajtásra esne a fókusz, ráadásul egy akkucella gyártásra alkalmas szekció is létesül majd a helyszínen.

A technológiai központ a Daimler még tavaly ősszel bemutatott terveinek elősegítése céljából jön létre. Akkor a Mercedes-Benz anyavállalata egy négyéves tervet mutatott be, mely során 2021 és 2025 között 85 milliárd dollárt szánnak az elektromos szegmens fejlesztésére. A pénz nagyrészt kutatásokra fog menni, de új épületeket és felszereléseket is szándékoznak vásárolni. A vezetőség és az üzemi tanács (szakszervezet) „intenzív tárgyalások” után az untertürkheimi Mercedes-Benz üzemben megállapodtak az kampusz megépítésében. Pedig nem sokon múlt, hogy mindez a lengyelországi jawor-i gyárban kössön ki.

A városban már létezik Technikum (E-Technikum és Zell-Technikum), ahol a témában járatos szakemberek képzése a cél, ezen oktatási területek bekerülnek a most bemutatott Kampusz hatáskörébe. Így tehát akkucella gyártás is létesül a Kampuszon, ami a dolgozók régi igénye már, habár mindez kezdetben csak kis szériában valósul majd meg, valamikor 2023-tól. Továbbá létrejön majd egy „Battery Safety Lab” nevű osztály is, elsősorban fejlesztésekre irányuló tevékenységgel.

Az akkumulátoros tevékenységek összevonásával és kibővítésével a vállalat tovább erősíti jelenlétét az e-mobilitás területén. Széles körű kutatási és fejlesztési tevékenységek vannak már jelenleg is a helyszínen, például az e-technológiai központban és a cellatechnikai központban, ahol egyebek mellett elektromos meghajtórendszerek prototípusait építik, és cellatechnológiákat kutatnak és tesztelnek. A jövőben a vállalat az akkumulátor-technológia szinte teljes területét lefedi Untertürkheimen keresztül.

Untertürkheimben nem csak akkucellák gyártása van kilátásban, hanem komplett akkupakkok összeszerelése is. Jörg Burzer igazgatósági tag (Member of the Board of Management for Production) így nyilatkozott a kampuszról:

„A Mercedes-Benz Drive Systems Campus segítségével gondoskodunk arról, hogy a holnap hajtásrendszereit a helyszínen tervezhessük majd meg. Sőt, az Untertürkheimben gyártott hajtásláncelemek és csúcstechnológiájú akkumulátorrendszerek a jövőben komolyan meghatározzák a Mercedes-Benz járműveinek minőségét!”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!